ALARMANTNO IZVJEŠĆE

‘Xi je izdao naredbu kineskoj vojsci, ovo što rade nije viđeno od Drugog svjetskog rata‘

Čelnik američkog Indo-pacifičkog zapovjedništva u odlasku John Aquilino dao je novu ocjenu o jačanju kineske vojne moći

Kineski nosač aviona Liaoning

 Anthony Wallace/Afp/Profimedia/Anthony Wallace/Afp/Profimedia

Kina ubrzano jača vojsku do razine kakva nije viđena od Drugog svjetskog rata, što znači da je na pravom putu da do 2027. godine bude spremna za invaziju na Tajvanu, izjavio je admiral američke mornarice John Aquilino, piše Forbes.

- Sve indikacije upućuju da je na sastanku oružanih snaga Komunističke partije Kine (PLA) pod vodstvom predsjednika Xi Jinpinga iznesena naredba da vojska bude spremna na invaziju Tajvana do 2027. godine, napisao je u svjedočenju Odboru Doma oružanih snaga SAD-a.

- Nadalje, potezi PLA upućuju na njihovu sposobnost da uz uporabu sile, ako bude izdana takva naredba, ispoštuju Xijev željeni vremenski okvir za ujedinjenje Tajvana s kopnenom Kinom, dodao je admiral, čelnik američkog Indo-pacifičkog zapovjedništva u odlasku.

Ipak žele bez rata

Zanimljivo je da je Aquilino rekao zastupnicima na saslušanju u srijedu kako vjeruje da se Kina još uvijek nada da će asimilirati Tajvan bez rata, iako se Peking ubrzano približava kapacitetima za napad.

On i Ely Ratner, pomoćnik ministra obrane za Indo-pacifičko zapovjedništvo, rekli su kako prijetnja izravnog sukoba između SAD-a i Kine nije "ni trenutna ni neizbježna", ali da Pentagon mora djelovati brzo kako bi smanjio rizik od rata.

Vremenski okvir te činjenicu da se Kina nada mirnoj asimilaciji koji je iznio Aquilino, u skladu je s onim što je rekao njegov prethodnik, umirovljeni admiral Philip Davidson te drugi američki vojni visoki dužnosnici.

Aquilino je u svom svjedočenju napisao da je od tri glavna problema SAD-a u regiji - Rusije, Kine i Sjeverne Koreje - Kina "jedina zemlja koja ima sposobnost, kapacitet i namjeru preokrenuti međunarodni poredak."

- U razmjerima kakvi nisu viđeni od Drugog svjetskog rata, PLA jača svoje kapacitete na zemlji, u moru, zraku, svemiru, te u kibernetičkoj i informacijskoj domeni, dodao je.

Ojačani arsenal

Kineska vojska je svom arsenalu dodala više od 400 borbenih zrakoplova i 20 ratnih brodova te je udvostručila inventar projektila u zadnje tri godine, tvrdi Aquilino.

U isto vrijeme, Peking je povećao broj satelita koje ima za 50% i više nego udvostručio svoj arsenal nuklearnih bojevih glava, dodao je.

Aquilino je pozvao SAD da intenzivira svoj vojni razvoj, rekavši da prijetnje u Indo-Pacifiku i dalje "rastu".

- Moramo se ubrzati, ponavljao je admiral zastupnicima tijekom dvosatnog saslušanja u srijedu.

image
Cfoto/Nurphoto Via Afp

Preporučio je postavljanje sustava na otočnom teritoriju Guam u Tihom oceanu koji se mogu braniti od hipersoničnih i krstarećih projektila do 2027. godine, dvije godine ranije od roka 2029. koji je Kongres postavio u prosincu.

Ove je godine Indo-Pacifičko zapovjedništvo označilo na popisu prioritetnih želja da se nada da će dobiti 11 milijardi dolara više od sredstava koje je dodijelila Bijela kuća, s 430 milijuna dolara traženih za proturaketni obrambeni sustav Guam, prema dokumentima koje je dobio Politico Pro.

Kina nije službeno najavila rat s Tajvanom, ali Xi Jinping zadnji put u prosincu 2023. poručio kako vjeruje da je ujedinjenje neizbježno. Odbio je isključiti asimilaciju uporabom sile.

Kina smatra da je Tajvan njezin "sveti teritorij" i nikad nije isključila upotrebu sile da ga vrati pod svoju kontrolu.

Tajvan je od kontinentalne Kine udaljen 180 kilometara, a između njih je Tajvanski tjesnac. Ima diplomatske odnose samo s 20 država svijeta, a nastao je kao posljedica unutarnjeg vojnog sukoba u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 05:54