JEDNOGLASNA PODRŠKA

Xi Jinping osigurao treći mandat i postao najmoćniji čelnik Kine nakon Mao Zedonga

Kineski predsjednik dobio je jednoglasnu podršku skoro tri tisuće članova kineskog parlamenta

Xi Jinping 

 Noel Celis/Afp

Kineski predsjednik Xi Jinping (69) u petak je jednoglasnim glasovima gotovo tri tisuće članova kineskog parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), osigurao svoj treći petogodišnji mandat, što je i presedan jer time postaje najmoćniji čelnik zemlje nakon Mao Zedonga.

Na izbor nije bilo drugog kandidata, a glasovanje je trajalo oko sat vremena, dok je elektronsko prebrojavanje završeno za 15-ak minuta.

Xi je 2018. ukinuo ograničenja predsjedničkih mandata te je njegova vlast već produžena prošlog listopada kada je ponovno potvrđen na još pet godina kao glavni tajnik središnjeg komiteta vladajuće Komunističke partije.

U iduća dva dana trebali bi biti imenovani ili izabrani i dužnosnici koje je Xi odobrio za popunjavanje najviših pozicija u vladi, uključujući Li Qianga koji je na čekanju za premijera i za kojeg se očekuje da će biti imenovan na drugo mjesto u Kini,za upravljanje drugim najvećim svjetskim gospodarstvom.

Xi je ležerno razgovarao s Lijem, koji je sjedio s njegove lijeve strane, dok su delegati polagali glasačke listiće u elektronske glasačke kutije.

image

Xi Jinping i Li Qiang

Noel Celis/Afp

Izbor državnih čelnika u parlamentu odvija se tri mjeseca nakon ukidanja stroge politike vezane uz covid-19 i novog vala infekcija uzrokovanog visoko prenosivim sojem virusa omicron koji je zahvatio zemlju, zbog čega su parlamentu svi delegati i osoblje, osim desetaka najviših čelnika, nosili maske.

U ponedjeljak će Xi održati govor prije zatvaranja godišnjeg zasjedanja parlamenta, dok se Kina suočava s brojnim izazovima, uključujući gospodarstvo otežano trogodišnjim obuzdavanjem covida i pogoršanjem odnosa sa Zapadom.

Ranije ovog tjedna, Xi je okrivio SAD i Zapad za poteškoće s kojima se suočava kinesko gospodarstvo.

Uz predsjedničku ulogu koja je uglavnom ceremonijalna, Xija je stranka ponovo izabrala za predsjedatelja središnje vojne komisije, čime je počeo i njegov treći petogodišnji mandat kao vrhovnog zapovjednika kineskih oružanih snaga.

Parlament je također izabrao i Zhao Lejia (66) za novog predsjednika parlamenta te Han Zhenga (68) za novog potpredsjednika, obojica iz Xijevog prethodnog tima stranačkih čelnika u Stalnom odboru Politbiroa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2023 05:08