‘STARI PRIJATELJ‘

Xi Jinping stiže u Moskvu, Putin ga hvali: ‘Zahvalni smo što razumije stvarne uzroke ovoga u Ukrajini‘

Zahvalni smo na kineskoj liniji ravnoteže u vezi s događajima u Ukrajini, za razumijevanje njihove pozadine i stvarnih uzroka, rekao je

Xi Jinping i Vladimir Putin

 Vasily Maximov/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kine da odigra "konstruktivnu ulogu" u rješavanju ukrajinske krize, u članku objavljenom u nedjelju, uoči posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Moskvi koji tamo stiže u ponedjeljak i boravit će do 22. ožujka.

U članku u kineskim novinama, Putin je nazvao Xija "starim dobrim prijateljem" i rekao da Rusija puno očekuje od posjeta, prvog posjeta kineskog čelnika Rusiji otkad je Putin pokrenuo svoju specijalnu vojnu operaciju prošle godine.

"Zahvalni smo na kineskoj liniji ravnoteže u vezi s događajima u Ukrajini, za razumijevanje njihove pozadine i stvarnih uzroka. Pozdravljamo kinesku spremnost da odigra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize", rekao je Putin.

Xi i Putin su potpisali partnerski sporazum "bez ograničenja" tjednima prije invazije prošle godine. Kina je javno ostala neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini, dok je kritizirala zapadne sankcije protiv Rusije i potvrdila svoje bliske veze s Moskvom.

Peking je prošli tjedan objavio dokument u 12 točaka koji poziva na dijalog i dogovor u Ukrajini, no u njemu nije bilo konkretnih prijedloga o okončavanju jednogodišnjeg sukoba.

Ukrajina, koja kaže da bi bilo kakav dogovor zahtijevao rusko povlačenje sa svojih teritorija koja je Rusija zauzela, uključujući i Krim koji je anektiran 2014. godine, također je s oprezom dočekala kineski prijedlog.

Putin je rekao da su rusko-kineski odnosi na povijesno najvišoj razini i da koordiniraju svoju vanjsku politiku u borbi protiv zajedničkih prijetnji, dok je američki pokušaj da obuzda obje zemlje zadobio "još oštriji i odlučniji karakter."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 15:54