NA VRHU SVIJETA

Xi Jinping u ovom trenutku je najmoćniji i najopasniji čovjek na svijetu. Objašnjavamo zašto

Xi Jinping je, kao i svaki autokrat, primarno usredotočen na vlast, mehanizme održavanja i opstanak na njoj što dulje

Xi Jinping

 Noel Celis/Afp

Film je "Usijanje" (White Heat), kriminalistički iz 1949. godine. Glavnu ulogu igra James Cagney, a u finalu se popne na spremište nafte ili nekog derivata i viče: "Mama, uspio sam. Na vrhu sam svijeta!" (Made it, Ma. Top of the World!).

U ovom je trenutku Xi Jinping bez ikakve dvojbe najmoćniji čovjek na svijetu. Pod potpunu je kontrolu stavio partijsku mašineriju i upravlja svim segmentima kineskog društva - Tianxia, sve pod kapom nebeskom što se odnosi na smrtnike. I ne samo NR Kina ili Azija, sve.

Xi je nedvojbeno lukav i umješan političar kad je uspio tako brzo, u jednom petogodišnjem mandatu, ovladati Partijom kojoj je, reformama Deng Xiaopinga, definirano kolektivno vodstvo. Sad je Xi kolektiv. Ali je, kao i svaki autokrat, primarno usredotočen na vlast, mehanizme održavanja i opstanak na njoj što dulje. Teško je povjerovati da mu je cilj samo treći mandat, Vladimir Putin, njegov prijatelj, vlada već 22 godine.

Xi će nastaviti jačati partijsku disciplinu, taj model primjenjivati i prema sveukupnom pučanstvu učvršćujući sustav države velikog brata koja motri i kontrolira svaki potez bilo koje osobe. Uzdat će se u snagu i podršku agresivnog nacionalizma Han Kineza, najveće etničke skupine u zemlji (92%), kao opravdanja za gušenje bilo kakvih previranja u manjinskim skupinama. A partijsku dogmu "zajedničkog prosperiteta" koristit će kako bi podrezao krila bilo kome u privatnom sektoru tko se drzne išta reći protiv države - Jack Ma, osnivač internetske platforme Alibaba, to je osjetio na svojoj koži - istodobno im ograničavajući mogućnost bogaćenja. Ljudi vole kad se bogatima kaže da ne smiju biti bogati.

Nevolja leži u Tianxia, Xi smatra da njegova misao mora biti jednako štovana i hvaljena i na međunarodnom planu. Kod kuće gradi "socijalizam s kineskim karakteristikama", a u svijetu želi "međunarodni poredak s kineskim karakteristikama". I to ga, istodobno, čini i najopasnijim čovjekom na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:22