ZLOSLUTNA PORUKA

Xi na rastanku Putinu izrekao nešto od čega se Zapadu sledila krv: ‘Dolazi promjena...‘

Putin i Xi potpisali su tijekom samita u Moskvi niz dogovora i memoranduma koji su učvrstili bilateralne odnose Rusije i Kine

Vladimir Putin pozdravlja Xija Jinpinga

 Pavel Byrkin/SPUTNIK/AFP

Prije nego što je u utorak navečer napustio Moskvu, gdje je dva dana sastančio s Vladimirom Putinom, predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping svome je ruskom kolegi rekao da "promjena dolazi", piše Daily Mail. "Dolazi promjena koja se nije dogodila u zadnjih 100 godina. Zajedničkim ćemo je snagama unijeti", rekao je Xi Putinu. Zapad bi takve izjave trebale zabrinuti. "Molim te, čuvaj se, dragi prijatelju", dodao je Xi, kojega je Putin potom toplo pozdravio. "Sigurno mi putuj", rekao je ruski autokrat kineskome.

Nakon što su Xi i Putin najavili promjenu kakvu svijet 100 godina nije vidio, Xijev je zrakoplov u srijedu napustio Moskvu.

Dva su predsjednika u veljači 2022. objavila da su oformili partnerstvo bez granica i Putin je tada Xija pozvao k sebi u Moskvu. Predsjednici su nakon toga više puta govorili kako će raditi na jačanju svoje "posebne veze". Moskva i Peking kažu da Washington želi kontrolirati svijet te da su oni protiv toga. Putin i Xi potpisali su tijekom samita u Moskvi niz dogovora i memoranduma koji su učvrstili bilateralne odnose Rusije i Kine. Nakon toga, počastili su se šampanjcem u Fasetiranoj komori.

Zabrinjavajuća poruka o promjeni kakvu svijet nije vidio 100 poslana je nakon što je Putin rekao da će reagirati na planove Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju koja sadržava osiromašeni uran. Putina je razljutila odluka Londona da Kijevu pošalje borbene tenkove Challenger 2 i spomenutu municiju. Jedan smo korak bliže upotrebi oružja s nuklearnom komponentom ako se to dogodi, rekao je ruski predsjednik. Municija s osiromašenih uranom gušća je od obične te lakše može probiti oklop. Istovremeno, osiromašeni je uran štetan za zdravlje te povećava rizik od raka i drugih bolesti. "Čini se da Zapad s Rusijom želi ratovati dok ne padne i posljednji Ukrajinac", ustvrdio je Putin.

Velika je Britanija odbacila Putinove tvrdnje kao dezinformacije. "Britanska vojska municiju s osiromašenim uranom koristi desetljećima i ona nema nekakve veze s nuklearnim oružjem i nuklearnim mogućnostima", rekli su iz Londona. Reakcija koju je ruski predsjednik najavio samo je još jedna uvijena prijetnja nuklearnim oružjem. Moskva i njezine produžene ruke izrekli su ih već nebrojeno mnogo puta. Putin i Xi osudili su i AUKUS, trojni vojno-sigurnosni pakt između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u srijedu da je svijet "nadomak" nuklearne katastrofe. "Još je korak napravljen. Sve ih je manje ostalo", rekao je Šojgu. Britanski parlamentarac iz redova Konzervativne stranke i negdašnji časnik u britanskoj vojsci Bob Seely odbacio je Putinove i Šojguove tvrdnje. "Moskva prijetnje nuklearnim oružjem koristi kako bi pokušala zastrašiti Zapad. Radila je to i tijekom Hladnog rata i sada to opet radi", rekao je Seely. Britanski je parlamentarac dodao da Putin želi potkopati vezu između Kijeva i Zapada. "On misli da bi mogao pobijediti ako ta veza pukne", ustvrdio je Seely.

Stručnjak za oružje Hamish de Bretton-Gordon rekao je da su Putinove tvrdnje da Velika Britanija Ukrajini šalje "nuklearni materijal" bezobzirne. Dodao je da je osiromašeni uran uobičajeni sastojak tenkovske municije te da je moguće da koristi i Rusija. "On je potpuno inertan. Ne može ga se iskoristiti kako bi se napravila nuklearna reakcija ili eksplozija", rekao je De Bretton-Gordon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:29