‘AI‘ U SLUŽBI PARTIJE

Xi stvara ‘komunističku‘ umjetnu inteligenciju, neki već strahuju: ‘Ako ovo dođe na Zapad...‘

Do prošle godine kineski su istraživači objavili tri puta više radova o umjetnoj inteligenciji od američkih istraživača

Umjetna inteligencija, ilustrativna fotografija, Xi Jinping

 /Profimedia

Bill Clinton se svojedobno slavno našalio da bi napori Pekinga da kontrolira internet bili poput pokušaja "pribijanja želea uza zid", piše britanski Telegraph. Bivši američki predsjednik optimistično je predvidio da će sloboda globalne internetske mreže natjerati Kinu da se otvori. No, Clinton je podcijenio Komunističku partije ove zemlje. Veliki državni "firewall" prekinuo je pristup zapadnim web stranicama, a tamošnji regulatori kibernetičkog prostora strogo kontroliraju što se govori u domaćem online prostoru. Umjesto da dođe do ukidanja komunističke diktature, kontrola interneta je od strane Pekinga ojačala.

Ali - piše britanski Telegraph - ako je cenzuriranje interneta kao pokušaj pribijanja želea uza zid, pokušaj manipuliranja umjetnom inteligencijom mogao bi biti kao da to radite s jednom rukom iza leđa. Uspon takozvanih "velikih jezičnih modela" kao što je Chat GPT, koji sakupljaju ogromne količine podataka i samouvjereno ispaljuju odgovore koji zvuče ljudski, predstavljaju novi izazov nemilosrdnoj cenzuri weba u Pekingu.

AI lojalan vlastima?

U utorak je Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC), inače moćni regulator interneta u zemlji, rekla da će generativna umjetna inteligencija, poput chatbota i sustava za stvaranje za generiranje slika, biti podvrgnuta strogim sigurnosnim pregledima koji će osigurati da je svaki sadržaj koji naprave - lojalan vlastima u Pekingu.

"Sadržaj koji generira umjetna inteligencija mora utjeloviti temelje socijalističke vrijednosti", kaže navedeni regulator, "i ne smije proizvoditi sadržaj koji podriva državnu moć, zagovara rušenje socijalističkog sustava, potiče cijepanje zemlje ili potkopava nacionalno jedinstvo", izjavljuje CAC.

Tvrtke kao što su Alibaba, SenseTime i Baidu će svoje chatbotove "testirati na stres" - a to znači da će ih nastojati potaknuti na revoluciju i kritiku Xi Jinpinga.

Najava je stigla istog dana kad je kineski internetski div Alibaba, inače godinama pod lupom kineske vlade, rekao da će objaviti chatbot pod nazivom Tongyi Qianwen - što znači "istina iz tisuću pitanja".

Blokirani chatbotovi

Zapadni chatbotovi kao što su OpenAI-jev ChatGPT, Microsoftov Bing i Googleov Bard već su blokirani na razini web stranica u Kini, dok je vlada te zemlje također zabranila tvrtkama ugradnju OpenAI-jeve tehnologije u svoje usluge.

Kina je davno krenula svojim putem i u današnjim su okvirima AI (Artificial Intelligence) supersila. U 2017. zemlja je iznijela planove da postane glavno svjetsko središte umjetne inteligencije do 2030. Do prošle godine kineski su istraživači objavili tri puta više radova o umjetnoj inteligenciji od američkih istraživača, prema istraživačima sa Sveučilišta Ohio State.

Tehnologija je već korištena, i to sa zapaženim učinkom, u izgradnji kineske države nadzora i ključna je točka vojne strategije. No, razvoj kineske umjetne inteligencije mogao bi ozbiljno ugroziti živote svojih programera - što znači da se chatbotovi izrađuju uz stroga ograničenja. Pokušajte, recimo, pitati Ernieja, chatbota koji je razvila tražilica Baidu, o Xi Jinpingu. On će odgovoriti da pitanje "nije prošlog sigurnosnu provjeru". Ako ga pritisnete dalje zatražit će promjenu teme na nešto bezbrižnije.

Međutim, ovo je samo usputni problem. Kina je koristila internet kao način jačanja komunističke vladavine, a CAC inzistira na tome da chatbotovi i odražavaju socijalističke vrijednosti, a ne da samo ignoriraju pitanja o njima.

Ako bi kineski chatbot krenuo ozbiljnije osvajati Zapad, panika nastala oko TikToka izgledat će kao mačji kašalj, zaključuju Britanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:56