KINEZI POKAZUJU MIŠIĆE

Xi u srcu Londona otvara ‘Zmajevo gnijezdo‘! Britanci u strahu preklinju Charlesa da ga spriječi: ‘Sad smo zaglavili‘

Stanari na kineskoj parceli zabrinuti su i zbog svoje sigurnosti jer njihove kuće de facto služe kao tampon-zona

Kineska ambasada u Londonu, panorama Londona, Yi Jinping

 /Profimedia

Narodna Republika Kina planira pretvoriti veliku parcelu zemljišta u samom sjedištu Londona, pokraj poznatog zamka Londonski toranj, u veliki diplomatski kompleks s novim kineskim veleposlanstvom u Ujedinjenoj Kraljevini. Stanari stambenog bloka koji se nalazi na dijelu te parcele strahuju da će biti izloženi cenzuri novih vlasnika koji bi svoj dio kompleksa mogli pretvoriti u sjedište sumnjivih aktivnosti.

Priča je počela 2018. godine kada je kineska vlada kupila zemljište nekadašnje Kraljevske kovnice novca gdje su se davno radile kovanice britanske funte. Britanska monarhija prodala je zemljište na kojem je bila kovnica nekretninskoj tvrtki 2010. te nije bilo pravnih prepreka da se zemljište dalje proda stranim vlasnicima.

Na zemljištu se danas nalaze zgrada kovnice iz 19. stoljeća, uredske zgrade koje nisu u uporabi te stambeni kompleks niskokatnica u sklopu vladina programa stanogradnje za "ključne radnike" u centru Londona, poput policajaca i medicinskih sestara. Stanovi su završeni 1989., a vlasnici su dobili 126-godišnji najam zemljišta na kojem se oni nalaze.

Riječ je o čestoj praksi u Britaniji gdje vlasnici stanova ili kuća posjeduju samu kuću, no zemljište ima odvojenog vlasnika. Sada je njihov zemljoposjednik Narodna Republika Kina, a u uvjetima najma stoji i niz klauzula koje bi se mogle pokazati dosta neugodne po stanare.

Primjerice, vlasnici zemljišta imaju uvjetno pravo ući u stambene prostore u određenim uvjetima, a mogu i zabraniti stanarima da vješaju zastave i znakove sa svojih kuća i prozora. Stanari ne smiju uzrokovati "smetnje" zemljoposjedniku ili činiti išta što on može doživjeti kao poziv na rasnu mržnju.

Oko 300 stanara stambenog dijela parcele strahuje od toga kako će Kina provoditi ta pravila jednom kada pokraj njih sagradi svoju ambasadu, velebno zdanje u koje planira uložiti milijune funti.

Kina se posljednjih mjeseci nalazi pod povećalom zapadnih država zbog navodnog uspostavljanja tajnih policijskih postaja diljem Europe i SAD-a, kojima održava nadzor nad svojim građanima u inozemstvu.

U listopadu ove godine je kineski generalni konzul u Manchesteru potrgao znakove prosvjednika koji su ispred konzulata održali demonstracije u znak podrške Hong Kongu. Osoblje konzulata odvuklo je jednog pod prosvjednika, koji je držao satirične slike kineskog predsjednika Xi Jinpinga, u unutrašnjost konzulata i tamo ga je pretuklo, u incidentu koji je i snimljen.

Zbog takvog i sličnih incidenata stanari se nadaju da će uspjeti nagovoriti kralja Charlesa III. da zaustavi gradnju ambasade i otkupi zemljište natrag u ime britanske krune.

Problem je što se time novi britanski monarh, koji bi trebao biti neutralna figura, uvlači u vanjskopolitičku priču koja bi mogla utjecati na odnose između Londona i Pekinga. S druge strane, Charles je kao princ bio izrazito aktivan u planiranju gradnje Londona.

Planiranoj zgradi ambasade usprotivili su se i građani gradske četvrti na kojoj se nalazi parcela - Tower Hamlets - koja ima najveći postotak muslimanskog stanovništva od svih londonskih četvrti. U znak prosvjeda protiv nove diplomatske zgrade predložili su preimenovanje ulica koje okružuju planiranu ambasadu kako bi novi nazivi izrazili potporu ujgurskoj manjini u Xinjiangu i borcima za demokraciju u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu.

Prijedlozi su uključivali imena Tiananmen Square, prema lokaciji slavnih, nasilno ugušenih prosvjeda u Pekingu 1989., Uyghur Court, Hong Kong Road i Tibet Hill, prema još jednoj pokrajini u kojoj Kineska komunistička partija redovito krši ljudska prava. Kina je od britanskih vlasti tada tražila zaštitu od "maltretiranja".

Stanari na kineskoj parceli zabrinuti su i zbog svoje sigurnosti jer njihove kuće de facto služe kao tampon-zona između ambasade i potencijalnih prosvjednika, terorista, napadača i drugih prijetnji. "Ostavili su nas u limbu, uništili vrijednost naših domova i sada smo zaglavili", rekao je za CNN jedan od stanara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 14:45