ZNAKOVITA PORUKA

Xi upozorio Macrona: ‘Svijet bi mogao biti pred daleko većom prijetnjom od ukrajinskog rata. Sve ovisi o Europi‘

Kina je odbila osuditi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu, koju Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom"

Xi Jinping

 Li Gang/XINHUA/Xinhua via AFP

Sukob između blokova do kojeg je došlo zbog krize u Ukrajini mogao bi postati veća i dugotrajnija prijetnja globalnom miru nego sama kriza, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping svome francuskom kolegi u utorak, prenose kineski državni mediji.

Kina je nekoliko puta pozivala europske zemlje da iskažu diplomatsku autonomiju umjesto da se svrstavaju uz SAD, u onome što Peking naziva "hladnoratovskim mentalitetom".

Kina je odbila osuditi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu, koju Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

U telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Xi je rekao da Kina vjeruje da bi Europa trebala imati punu kontrolu nad europskom sigurnošću, izvijestila je kineska državna televizija.

Xi je također rekao da se nada da će Francuska odigrati aktivnu ulogu u promoviranju kinesko-europskih veza, s obzirom na to da Francuska trenutno predsjedava EU.

Elizejska palača objavila je pak da su Macron i Xi raspravljali o ratu u Ukrajini i globalnoj prehrambenoj krizi koja je proizišla iz toga te su pozvali na hitan prekid vatre.

"Dva čelnika ponovila su svoju predanost poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine", objavio je ured predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 18:27