NESTAO JE

Xijev ljubimac spetljao se s britanskom špijunkom, a onda se upetljao Putin: ‘Presudila mu je ljubavnica!‘

Qin Gang nije viđen u javnosti od lipnja. Njegova ljubavnica također je nestala. Taj isti dan Peking je posjetio ruski izaslanik...

Bivši kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang i Fu Xiaotian, kineska TV novinarka

 

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Osam mjeseci diplomatska se zajednica čudila gdje je nestao kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang, piše Washington Post. Čini se da je svemu kumovala Fu Xiaotian, kineska novinarka s kojom je Qin navodno bio u izvanbračnoj vezi.

Prvi put o njima se pričalo kada je Fu dobila dijete s nepoznatim ocem putem surogat-majke u Sjedinjenim Državama 2022. godine dok je Qin bio kineski veleposlanik u Washingtonu. O tome su naveliko brujale društvene mreže.

Međutim, čini se da izvanbračna veza nije jedino što je dovelo do pada nekad moćnog kineskog političara koji je bio u odličnim odnosima s Xi Jinpingom i strelovito napredovao do vodećih političkih pozicija u drugom najvećem gospodarstvu svijeta.

Ni CIA ne zna zbog čega je tako naglo smijenjen, ali postoje brojne teorije. Washington Post razgovarao je s američkim dužnosnicima i diplomatima o tome što je dovelo do tako brutalnog pada Qin Ganga.

image

Bivši kineski ministar Qin Gang nije viđen u javnosti od lipnja 2023. godine

Akiko Yoshinaga/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Najsočnije teorije govore o mogućnosti da je Fu bila tajna agentica, špijunka strane obavještajne službe, i da je kompromitirala Qina. Jedan američki diplomat rekao je autoru WP-a kako je čuo da je Qin bio ruski agent. Međutim, američki obavještajac - svi WP-ovi izvori tražili su da ostanu anonimni - tvrdi da je to bila Fu. Barem tako vjeruju kineski dužnosnici. S time da Fu nije bila ruska, nego navodno britanska agentica.

"Dugo smo i pomno istraživali što se dogodilo s Qinom, ali kao da je nestao. Kao da je izbrisan iz partijske povijesti u staljinističkoj maniri", izjavio je američkom dnevniku jedan izvor blizak američkoj administraciji.

Qin je nestao iz javnosti 25. lipnja, a mjesec dana poslije prestao je službeno obnašati svoje dužnosti. Na dan kad je nestao, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko posjetio je Peking. Je li Rudenko donio dokaze o Qinovoj kompromitiranosti, pita se WP.

To tvrdi jedan bivši američki dužnosnik. O tome da je Fu britanska agentica spekuliralo se u medijima, a Bidenova administracija pokušala je doznati je li to istina. Međutim, nisu dobili potvrdu.

Bilo kako bilo, jedan Postov izvor tvrdi da bivši ministar nije znao za tajnu svoje ljubavnice, a nakon što je to doznao, pokušao se ubiti. Prema toj priči, Qin je završio u bolnici za visoke kineske dužnosnike.

image

Kineski predsjednik Xi Jinping bio je blizak s bivšim ministrom

Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Osim Qina, nestala je i Fu i gotovo je sigurno da je zatvorena. Njihova je veza, vjeruje se, počela u Velikoj Britaniji 2010. godine kada su oboje tamo radili. Qin je tamo bio u kineskoj ambasadi. Kada se vratio u Peking 2011., naglo je napredovao. Organizirao je Xijeva putovanja u inozemstvo i zbližio se s njim. Njegova je supruga bila bliska sa suprugom Xi Jinpinga pa se vjeruje da je i to pomoglo njegovu karijernom uzletu.

Washington Post piše kako se Fu neobično ponašala nakon što je Qin postao ministar vanjskih poslova Kine. Pisala je o svojem djetetu ne otkrivajući ime oca na društvenim mrežama. Otprilike u vrijeme Qinova rođendana objavila je rođendansku čestitku za oca svojeg sina, piše Financial Times.

Važan dio misterija, prema mišljenju autora WP-a, jest to da je Qinov nestanak koincidirao s dolaskom ruskog dužnosnika u Peking. Prethodni dan je pokojni šef mreže Wagner Jevgenij Prigožin poslao svoju armiju na Moskvu. Putin je, navodi autor, vjerojatno želio pokazati Xiju da drži sve konce u rukama. Štoviše, tako se pokazalo da Putin ima puno veću težinu za Peking nego što mnogi misle. Rusiju se često navodi kao "mlađeg partnera" Kine. Ali, stranim promatračima Rusija odaje da je i dalje veliki igrač u svijetu špijunaže. Kina je možda ekonomska velesila, ali Vladimir Putin majstor je obavještajnog svijeta i političke manipulacije, zaključuje WP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:08