HVALE SAMI SEBE

Xikonomija u praksi: ‘Prije tri godine smo bili bez struje i vode, a pogledajte nas danas!‘

Analitičari kažu kako zapadnom modernizacijom dominira individualizam, a Kina više cijeni altruizam

Nova željeznica prolazi kroz nekad osiromašenu prefekturu Liangshan

 Wang Xi/Xinhua Via AFP

Uspjeh gospodarske tranzicije Kine krije se u ekonomskoj filozofiji i politici Xi Jinpinga koja prožima sve slojeve kineskog društva. Global Times, dnevne tabloidne novine pod pokroviteljstvom Komunističke partije Kine, prenose priču o kineskom uspjehu modernizacije kroz Xijeve govore i razvoj siromašne prefekture Liangshan Yi u reportaži pod naslovom "Xikonomija u praksi".

Povijesni zadatak za Komunističku partije Kine (KPK), što Xi naglašava u govorima, postalo je iskorjenjivanje siromaštva, piše Global Times.

Liangshan je proglašen jednom od tri najteže osiromašene prefekture u nacionalnoj borbi protiv siromaštva. Kad je Xi posjetio prefekturu u pokrajini Sichuan u jugozapadnoj Kini, regija koja je dom najveće etničke zajednice Yi još se uvijek borila protiv siromaštva. Stanovnici su živjeli daleko od civilizacije, bez struje i tekuće vode. Samo tri godine poslije, u veljači 2021., Xi je objavio da je Kina postigla potpunu pobjedu u svojoj borbi protiv siromaštva - apsolutna pobjeda koja će "ući u povijest". Te su godine zajednice u prefekturi Liangshan uklonjene s popisa siromašnih područja.

Napredak Liangshana počeo je gradnjom cesta i infrastrukture, a nastavio se iskorištavanjem obnovljivih izvora energije. Zatim je 26. prosinca 2022. otvorena brza željeznička linija koja povezuje glavni grad pokrajine Sichuan, Chengdu, i jugozapadnu kinesku pokrajinu Yunnan, a koja prolazi kroz Liangshan. Nova brza željeznica, koja je skratila vrijeme putovanje s 11 na 3 sata u području, povezala je Liangshan s ostalim naprednim regijama te pomogla u poticanju turizma i industrija, prema riječima lokalnih dužnosnika.

image

Nova željeznica prolazi kroz nekad osiromašenu prefekturu Liangshan

Jiang Hongjing/Xinhua Via AFP

Mnogi stanovnici preseljeni su u modernije objekte, a paralelno se ulagalo u kulturu što je u Liangshan privuklo milijune posjetitelja. Održivi razvoj poticali su hidroenergetski resursi. Na tom području sagrađena je hidroelektrana Baihetan, a šest megahidroelektrana na rijeci Yangtze prenosi električnu energiju sa zapada bogatog resursima u regije na istoku koje troše energiju.

Kina čini velike iskorake na području održivog modernog razvoja. Krajem 2022. dužina kineskih operativnih željeznica premašila je 155.000 kilometara, uključujući 42.000 kilometara brze željezničke pruge. Država planira sagraditi više od 3000 kilometara željeznice ove godine, prenosi Global Times. Također, Kina je svjetski predvodnik u obnovljivoj energiji i očekuje se da će obnovljivi izvori činiti 36 posto potrošnje električne energije do 2025. godine.

Model kineske modernizacije ruralnih područja razlikuje se od zapadnog modela. Xi je u govoru 7. veljače izjavio da modernizacija nije jednaka "vesternizaciji". Analitičari su za Global Times izjavili da zapadnom modernizacijom dominira individualizam, a Kina više cijeni altruizam. Ističući ljudski napredak, Kina je postala izazov zapadnom liberalnom kapitalističkom modelu, rekao je analitičar Jurij Tarkovski.

"U nekoliko desetljeća Kina je prošla put za koji su zapadnim zemljama bila potrebna stoljeća", izjavio je Tarkovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:33