POBJEDA LJEVICE

Xiomara Castro, supruga šefa države svrgnutog državnim udarom, nova je predsjednica Hondurasa

Desna oporba je priznala poraz na predsjedničkim izborima na kojima je kandidatkinja ljevice za 20 bodova pretekla Nasryja Asfurea

Xiomara Castro

 Luis Acosta/AFP

Stranke desnice u Hondurasu priznala je u utorak poraz na predsjedničkim izborima na kojima je kandidatkinja ljevice Xiomara Castro za 20 bodova pretekla svog protivnika, prema djelomičnim rezultatima više od polovice prebrojanih glasova.

"Želimo sreću onima koji su pobijedili na izborima", izjavio je tajnik Središnjeg odbora nacionalne stranke (PN), Kilvett Bertrand na lokalnoj radio stanici Radio América.

PN će i dalje "snažno raditi iz oporbe na očuvanju demokracije", dodao je.

Prema djelomičnim rezultatima na temelju 52,07 posto prebrojanih glasova, Castro, (62), iz Stranke slobode i utemeljenja (Libra) dobila je 53,49 posto glasova, a kandidat PN-a Nasry Asfure 33,98 posto.

Hernandez odlazi sa sumnjama upletenosti u trgovinu drogom

Nakon zatvaranja birališta u nedjelju sporo napreduje prebrojavanje glasova.

Već u nedjelju navečer je Xiomara Castro, supruga bivšeg predsjednika Manuela Zelaye, svrgnutog državnim udarom 2009. proglasila pobjedu i obećala je formirati "vladu pomirenja".

U toj srednjoameričkoj zemlji s 10 milijuna stanovnika, u kojoj vlada nasilje i siromaštvo, odziv na biraliišta bio je "povijestan", veći od 60 posto, navodi CNE.

Izborom Castro završava 12 godina vladavine Nacionalne stranke.

Castro će naslijediti predsjednika Juana Orlanda Hernandeza, kojem završava drugi mandat u ozračju sumnji za upletenost u trgovinu drogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:49