STABILIZACIJA ODNOSA

Yellen: ‘Kina i SAD komuniciraju o značajnim nesuglasicama, razgovori su produktivni‘

Yellen je rekla da je cilj posjeta Kini bio uspostaviti i produbiti veze s novim kineskim gospodarskim timom

Janet Yellen i zamjenik kineskog premijera He Lifeng

 Mark Schiefelbein/Afp

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da je deset sati bilateralnih sastanaka s visokim kineskim dužnosnicima proteklih dana bilo "izravno" i "produktivno" te je pomoglo stabilizirati često nestabilan odnos.

Yellen, koja u nedjelju odlazi iz Pekinga, rekla je da SAD i Kina imaju značajne nesuglasice i da se o njima mora komunicirati "jasno i izravno".

"SAD i Kina imaju značajne nesuglasice. No, predsjednik Joe Biden i ja ne vidimo odnos SAD-a i Kine kroz okvir sukoba velikih sila. Vjerujemo da je svijet dovoljno velik da obje naše zemlje mogu napredovati", rekla je Yellen .

Yellen je rekla da je cilj posjeta bio uspostaviti i produbiti veze s novim kineskim gospodarskim timom, smanjiti rizik od nesporazuma i utrti put suradnji u područjima kao što su klimatske promjene i dužnički problemi.

Ponovno je naglasila da se Washington ne želi odvojiti od kineskog gospodarstva, dodajući da bi to bilo „katastrofalno za obje zemlje i destabilizirajuće za svijet”.

No, rekla je i da SAD želi vidjeti „otvorenu, slobodnu i poštenu ekonomiju”, a ne onu koja prisiljava zemlje da odaberu stranu.

Yellenin posjet također je uključivao razgovore sa stručnjacima za financiranje klimatskih promjena, ekonomisticama i visokim dužnosnicima, uključujući premijera Li Qianga.

Pozvala je na veću suradnju po pitanju gospodarskih i klimatskih pitanja, te je kritizirala ono što je nazvala "kaznenim akcijama" protiv američkih tvrtki u Kini.

"Zdrava gospodarska konkurencija održiva je samo ako koristi objema stranama", rekla je.

Yellen je sa svojim kineskim sugovornicima razgovarala i o ruskom ratu u Ukrajini te je kazala daje "ključno" da kineske tvrtke izbjegavaju pružanje Rusiji materijalne potpore za rat ili izbjegavanje sankcija.

Obje strane umanjile su očekivanja o pomacima tijekom pregovora dok su pozdravile priliku za diplomaciju licem u lice.

Yellenino putovanje uslijedilo je nakon prošlomjesečnog putovanja državnog tajnika Antonyja Blinkena, prvi posjet glavnog američkog diplomata za vrijeme Bidenovog mandata, te se očekuje da će izaslanik za klimu John Kerry posjetiti Kinu ovog mjeseca.

"Nijedna posjeta neće riješiti naše izazove preko noći. Ali očekujem da će ovo putovanje pomoći u izgradnji otpornog i produktivnog kanala komunikacije", rekla je Yellen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:18