NEVJERICA U PENTAGONU

‘Za 10 mjeseci ostvarili su ono što mi želimo desetljećima. A usput smo spiskali milijarde...‘

Uspjeh Ukrajine u tome da u hodu spaja online sustav zapovijedanja i kontrole nudi vrijedne lekcije za Zapad, ističu vojni stručnjaci

Joe Biden; Pentagon; prizori rata u Ukrajini; Volodimir Zelenski

 /Profimedia/ Afp

Ukrajina je pod ruskim napadima ubrzano digitalizirala obranu, postižući u manje od godinu dana ono što Pentagon ne uspijeva desetljećima, usprkos uloženim milijardama: digitalno umrežiti avione s obavještajnim podacima i snagama na tlu.

Improvizirana mreža bespilotnih letjelica, boraca i oružja, povezanih satelitskom komunikacijom i prilagođenim softverom, osigurava razinu koordinacije i točnosti koja Ukrajincima omogućava da se nose s brojčano nadmoćnim i bolje naoružanim snagama ogromne, ali glomazne ruske vojske, piše Wall Street Journal.

Naravno da se ukrajinska vojska ne može mjeriti s američkom u digitalizaciji, Pentagon cilja na puno širu i sveobuhvatniju povezanost, koja daleko premašuje ukrajinske ambicije. No uspjeh Ukrajine u tome da u hodu spaja online sustav zapovijedanja i kontrole nudi vrijedne lekcije za Zapad, ističu vojni stručnjaci.

Glen Grant, umirovljeni britanski potpukovnik koji je od 2014. s američkim snagama radio na reformi ukrajinske vojske, kaže da su zapadne vojske birokratizirane, prespore i preteške da bi brzo primijenile nova tehnička rješenja. Ukrajina je pak prilagodila tehnike gerilskog rata digitalnom dobu. U Ukrajini, domu uspješne industrije tehnološkog outsourcinga i ilegalnih hakera, softverski inženjeri uspostavili su veze sa sustavom za slanje šifriranih poruka Signal i mrežom tvrtki poput SpaceX Elona Muska. A njihovi alati postali su mobilne aplikacije, 3-D pisači i dronovi.

"Neprijatelj se 20 godina pripremao za pravi rat. Mi smo napravili tehnološki skok u 10 mjeseci", pohvalio se prošlog tjedna na Twitteru ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihajlo Fedorov. Među ostalim, ukrajinski inženjeri modificirali su bespilotne letjelice tako da mogu bacati granate na neprijateljske položaje, jedna ukrajinska tvrtka radi električna vozila na daljinsko upravljanje na koja mogu montirati teške mitraljeze, programeri su ažurirali vojni sustav Delta kako bi lokalni zapovjednici u realnom vremenu imali uvid u obavještajne podatke s bojnog polja koje prikupljaju dronovi i agenti koji žive u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Roman Perimov, koji vodi jedinicu za razvoj vojne tehnologije, među ostalim proizvodi jeftine baterije velikog kapaciteta kako bi vojnici ostali online tijekom borbi. Ovo nikad prije nije viđeno, ističe on, sada mogu imati i po 500 dronova na nebu u relativno standardnoj vojnoj akciji. Jedna od najvećih inovacija ovoga rata su upravo jeftini dronovi i obrana bespilotnim letjelicama. I ukrajinske i ruske jedinice obično koriste modificirane verzije malih komercijalnih dronova za izviđanje i napade, piše WSJ.

Uz pomoć 3-D printera vojnici izrađuju plastične pojaseve kojim će privezati granate za dronove proizvedene za široku potrošnju. Ti pojasevi imaju jeftine svjetlosne senzore pričvršćene na mehaničku kopču, preko kojih se daljinski remen "otključa" i granata se odvoji od drona. Pod granatama se najbrže uči, zaključuje Jaroslav Hončar, suosnivač Aerorozvidke, jedne od kompanija koje su sudjelovale u transformaciji ukrajinske vojske od 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:28