TOTALNA KARANTENA

Za 30 dana sve oči bit će uprte u Peking: ‘Ovo što rade je brutalno, moglo bi im se obiti o glavu‘

Nakon što se u Kini pojavila lako prenosiva varijanta koronavirusa omikron, svi se pitaju što će to značiti za Zimske olimpijske igre
 Noel Celis

Kineska politika 'nula slučajeva covida-19' od početka pandemije toliko je striktna da kineski predsjednik Xi Jinping nije napustio zemlju pune dvije godine.

Nakon što se u Kini pojavila lako prenosiva varijanta koronavirusa omikron, svi se pitaju što će to značiti za Zimske olimpijske igre koje se održavaju od 4. do 20. veljače 2022. godine.

Jedna stvar je sigurna: s obzirom na to da Olimpijske igre počinju za nešto više od mjesec dana, a Nacionalni kongres Komunističke partije se očekuje najesen, stroga strategija suzbijanja covida vjerojatno će u Kini označiti i 2022. godinu, a možda i duže.

Praćenjem kontakata, koje je omogućeno modernom tehnologijom nadzora i umjetnom inteligencijom, može se točno odrediti gdje se pojavilo žarište: zgrade, stambene blokove, pa čak i cijele četvrti Kinezi su stavljali u potpunu karantenu čim bi izbio jedan slučaj.

- To je prilično brutalno, izjavila je Meghan Greene, ekonomistica s Instituta Kroll. Ipak, kao rezultat te politike, Kina je imala puno manje smrtnih slučajeva od ostalih zemalja.

image

Xi Jinping

Li Xueren/AFP

Kinesku strategiju bit će puno teže provoditi zbog pojave omikrona i umanjene učinkovitosti kineskih cjepiva protiv novog soja te se može očekivati da će njihova borba poprimiti još restriktivnije oblike, piše američki Vox. Dvije doze mRNA cjepiva nisu se pokazale kao odlična zaštita protiv infekcije omikronom, no još uvijek pružaju odličnu zaštitu u prevenciji teških oblika bolesti.

- Čini se da su kineske vlasti uvjerene u postojeći pristup i striktnu provedbu. Takav pristup je utjecao na tržišta i lance opskrbe, a sada je to vjerojatno opet učinio, rekao je stručnjak za javno zdravstvo Yanzhong Huang sa Sveučilišta Seton Hall.

Tek nekoliko slučajeva omikrona se dosad pojavilo u Kini. Pritom je zbog jedne zaražene osobe u gradu blizu granice s Vijetnamom 200.000 ljudi moralo u karantenu, a zatvoren je grad Xian s 13 milijuna ljudi. Budući da se približava kineska nova godina, stručnjaci kažu da bi mogle biti uvedene nove mjere opreza, poput zabrane putovanja.

Omikron zadaje velike glavobolje političkom vrhu Kine uoči Olimpijskih igara u Pekingu. Velika sportska manifestacija trebala je biti prilika za Kinu da se iskaže na globalnoj pozornici, a sada će sve oči biti uprte prema kineskoj strogoj politici borbe protiv pandemije, daleko striktnijoj od one kakvu je Japan provodio u vrijeme ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju.

- Mislim da omikron drži mnoge ljude budnima po noći u Pekingu, izjavio je bivši diplomat Daniel Russel iz Azijskog društva.

Tijekom zadnje dvije godine naučili smo koliko je osjetljivo oslanjati se na globalne lance opskrbe. Elektronički uređaji, automobili i potrošački proizvodi najviše su reagirali na te poremećaje.

image

Testiranje u Xianu

AFP

- Mnogi su povezani s kineskom blokadom, jer samo jedan slučaj koronavirusa u Kini može zatvoriti veliku luku. Ali Kina je toliko velika da su mnogi slučajevi na lokalnoj razini prošli ispod radara medija, primjećuje ekonomist George Magnus sa Sveučilišta Oxford.

Dobra je vijest da su se unatoč nekim nestašicama, opskrbni lanci pokazali uglavnom otpornima te su se veliki trgovci prilagodili.

- Kina je dovoljno velika da pokaže da može zatvoriti jednu luku zbog korone, ali ima još 20 drugih luka, rekao je David Dollar, viši suradnik pri Institutu Brookings.

Stručnjaci su podijeljeni oko stava kako će se na potrošače odraziti učinak omikrona.

Čak i ciljane karantene u kineskim tvornicama ili lukama mogu imati utjecaja, upozorio je Per Hong, stručnjak za opskrbne lance u savjetodavnoj tvrtki Kearney.

S obzirom na rast potražnje u Sjedinjenim Državama, jer nakon dvije godine izolacije, čini se da svi puno više troše, očekuju se nove nestašice, no vrlo je teško predvidjeti čega bi moglo nedostajati na tržištu.

Kinesko gospodarstvo već usporava zbog pucanja kineskog nekretninskog balona i represije na tehnološke tvrtke poput Alibabe.

- Kina nas je izvukla iz globalne recesije jer ima veliku potražnju na globalnoj razini. Ovaj put znamo da se ne možemo osloniti na Kinu da nas izvuče jer im gospodarstvo usporava, upozorava je Meghan Greene.

image

Xian

AFP

Kina u međuvremenu pokušava kontrolirati vremenske prilike kako bi se riješila smoga u velikim gradovima i omogućila plavo nebo nad Pekingom za Olimpijske igre, Milijuni će ispred malih ekrana gledati sportska događanja, no u pozadini će se vidjeti prazne tribine. Puno važnije od toga je kako će se Peking prikazati svijetu na Olimpijskim igrama i kako će politika 'nula slučajeva' pozicionirati Kinu na globalnoj razini.

Ono što stručnjaci nazivaju drakonskom politikom vjerojatno će ostati na snazi nakon Olimpijskih igara i do Kongresa u jesen, možda i nakon toga.

Iako su gospodarski učinci zabrinjavajući za Kinu i svijet, veći problem mogla bi biti izolacija Kine.

- Ako je ostatak svijeta naučio živjeti s covidom, hoće li Kina ostati jedina zemlja koja se zaključava kada su u pitanju konferencije i međunarodna putovanja. Platit će visoku cijenu jer su odabrali takav put, smatra Dollar.

Manjak pravih komunikacijskih kanala između dužnosnika, poslovnjaka i studenata pogoršat će odnose SAD-a i Kine, tvrdi Russel. To bi moglo dovesti do toga da Kina postane društveno udaljenija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:53