EPIDEMIJA

'ZA 9 DO 14 DANA JOŠ ČETIRI EUROPSKE ZEMLJE ĆE BITI POPUT ITALIJE' Znanstvenik objavio grafički prikaz dinamike širenja virusa i uputio javni apel

 
 LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Koronavirus proširio se na grčki otok Lezbos, a zaražena osoba, 40-godišnja žena, živi 16 kilometara dalje od izbjegličkog kampa u kojem je u ovom trenutku smješteno 27 tisuća migranata, objavila je grčka televizija. Grčke se vlasti plaše da bi se virus mogao proširiti otokom gdje migranti žive u lošim uvjetima.

Spomenuta žena prva je osoba na otoku kojoj je dijagnosticiran virus, a nedavno je boravila u Izraelu i Egiptu. Grčka javna televizija ERT izvijestila je da je žena od nedjelje u karanteni.

Škola u Plomariju koju pohađa ženino dvoje djece zatvorena je zbog straha od širenja zaraze.

U prihvatnom centru za izbjeglice Moria nedaleko od administrativnog sjedišta Lezbosa Mitilene trenutno boravi 27 tisuća migranata i izbjeglica. Inače, Moria je dizajnirana da primi tri tisuće ljudi. Više od 1.700 azilanata prošlog je tjedna stiglo na grčke otoke u Egejskom moru nakon što je Turska odlučila otvoriti svoju granicu s Grčkom. Većina tih azilanata otišla je na Lezbos.

Grčki ministar zdravstva u ponedjeljak jer rekao da su u toj zemlji 84 osobe oboljele od koronavirusa, međutim nije spomenuo ženu s Lezbosa.

Hodočasnici koji su krajem veljače posjetili Izrael i Egipat te pritom putovali istim autobusom predstavljaju većinu oboljelih od koronavirusa.

Kako bi pokušala suzbiti širenje virusa, Grčka je na 15 dana (počevši s ponedjeljkom) zabranila javna okupljanja, zatvorila je nekoliko škola i sveučilišta te naredila da se sportski događaji imaju održavati bez publike.

Citirajući vodeće stručnjake, Daily Mail piše da bi se Velika Britanija uskoro mogla naći u istoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi Italija, koja je u ponedjeljak navečer de facto cijelu zemlju stavila u karantenu.

Jedan je znanstvenik rekao da bi se Velika Britanija za dva tjedna mogla naći u istoj situaciji. U Velikoj je Britaniji trenutno 321 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, a do sad je pet ljudi preminulo od posljedica zaraze.

Visoko pozicionirani djelatnik britanske vlade zadužen za resors zdravstva priznao je da će se "više tisuća" Britanaca zaraziti koronavirusom, a spisatelj i nekdašnji liječnik Adam Kay rekao je da će za dva tjedna Britanija nalikovati Italiji.

Dr. Francis Balloux, profesor biologije na fakultetu University College London (UCL), rekao je za Daily Mail da se dinamika širenja virusa po Velikoj Britaniji dade usporediti sa širenjem zaraze koja je zadesila sjever Italije. "S tim da je sjeverna Italija dva do tri tjedna ispred situacije u Velikoj Britaniji", dodao je Balloux. "Velika Britanija mogla bi se suočiti s masovnom karantenom koja je Italiju bacila na koljena."

Velika Britanija za sada nije poduzela drastične mjere poput Italije, a britanski su dužnosnici u ponedjeljak rekli da vjeruju da mogu suzbiti širenje virusa.

Profesor Mark Handley, znanstvenik pri UCL-u, objavio je na Twitteru grafički prikaz dinamike širenja virusa u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Švicarskoj koji pokazuje da putanja širenja virusa u tim zemljama slijedi onu talijansku. Handley piše da se u spomenutim državama broj oboljelih povećava za otprilike 33 posto. "Za devet do 14 dana, svi će biti poput Italije", rekao je Handley.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog je tjedna rekao da je Francuska ide ka epidemiji koronavirusa. "Postoji trenutak kada svi znamo da... epidemija je neizbježna", dodao je francuski predsjednik istoga dana kada je jedan član tamošnjeg parlamenta hospitaliziran nakon zaraze koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:01