StoryEditor
OTKRIO JAMES MATTIS

'ZA DLAKU SMO IZBJEGLI RAT S RUSKIM PLAĆENICIMA' U Siriji u zadnji tren spriječen sukob velikih sila

 Yuri Gripas / REUTERS

U Siriji je 'za dlaku' izbjegnut još jedan sukob protudžihadističke međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države i ruskih plaćenika, sličan onome u veljači u kojemu je poginulo više od sto plaćenika, otkrio je u utorak američki ministar obrane Jim Mattis.

"Ruski elementi" su se prošli tjedan rasporedili istočno od Eufrata koji označava zonu deeskalacije dogovorenu s Rusijom, "u zoni za koju smo se dogovorili da mogu onamo ići" ali su se "suviše približili" položajima američkih vojnika, rekao je Mattis nekolicini novinara u Pentagonu.

Nakon razgovora zapovjednika američkog glavnog stožera, generala Joea Dunforda i njegova ruskog kolege, generala Valerija Gerasimova, "ti su se elementi povukli i mi smo se također lagano povukli", rekao je ministar.

"Čini se da smo ovaj put to riješili zahvaljujući telefonskoj vezi za deeskalaciju" između Sjedinjenih Država i Rusije, zaključio je Mattis.

Američki ministar obrane, koji relativno rijetko istupa u javnosti, nije rekao kada se izgred dogodio, ali je američki glavni stožer u četvrtak objavio šturo priopćenje u kojemu izvještava o telefonskom razgovoru dvojice generala posvećenom "Siriji i drugim pitanjima od zajedničkog interesa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 18:16