HUMANISTIČKI VODIČ

Za glavnog kapelana prestižnog sveučilišta Harvard prvi put u povijesti izabran ateist

Imenovan je u vremenu u kojemu se sve više mladih u SAD-u smatra duhovnima, ali bez religijske pripadnosti
Sveučilište Harvard
 Maddie Meyer/Afp/Profimedia

Prestižno američko sveučilište Harvard, koje su prije gotovo 400 godina osnovali puritanski doseljenici, ima novog glavnog kapelana - a on ne vjeruje u Boga.

Greg Epstein (44) prvi je ateist izabran za predsjednika harvardske organizacije kapelana.

"Počašćen sam", napisao je na Twitteru.

Epstein je harvardski humanistički kapelan od 2005. i autor je bestsellera "Dobro bez Boga: U što vjeruje milijarda nevjernika".

One koji to žele ovaj humanistički kapelan informira i savjetuje o egzistencijalnim pitanjima na temelju humanističkih načela.

Epstein će voditi skupinu od više od 40 kapelana koji predstavljaju dvadesetak različitih religija i vjerovanja, uključujući kršćanstvo, judaizam, hinduizam i budizam.

Imenovan je u vremenu u kojemu se sve više mladih u Sjedinjenim Državama smatra duhovnima, ali bez religijske pripadnosti.

"Sve je više ljudi koji se ne identificiraju s nekom vjerskom tradicijom, ali imaju potrebu razgovarati o tome što znači biti dobar čovjek i živjeti etički", kazao je Epstein u razgovoru za New York Times. Mi ne tražimo odgovore u Bogu. Mi smo jedni drugima odgovori", dodao je.

Po istraživanju centra Pew otprije dvije godine, nešto više od četvrtine (26 posto) stanovnika Amerike ne vjeruje u Boga. To je devet posto više nego deset godina ranije.

Harvard, osnovan 1636. za školovanje protestantskog svećenstva, najstarija je visokoobrazovna institucija u Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 12:03