MOSKVA POZORNO PRATI

Za koga navija Putin? Trump je predvidljivo nepredvidljiv, a ovo je razlog zašto se pribojava Bidena

I ruski i američki mediji nagađaju kome bi se u Kremlju obradovali - Donaldu Trumpu ili Joeu Bidenu
Donald Trump, Joe Biden i Vladimir Putin
 Jim Watson/Afp/Sputnik

Demokratska stranka tradicionalno je bliža tzv. liberalnim vrijednostima, bliža je idejama socijaldemokracije, ali iz socijaldemokratske sredine izrasla je komunistička partija, rekao je nedavno Vladimir Putin, govoreći u intervjuu za TV postaju Rusija 24 koga bi Kremalj volio vidjeti sljedeće četiri godine u Bijeloj kući.

Kako sladostrasno prenosi i protrumpovski Fox News, Putin je rekao da bi te "zajedničke vrijednosti" ljevice i Demokratske stranke SAD-a mogle biti "ideološka osnova" za rusko-američke odnose ako na izborima dobije Joe Biden. No, ruski predsjednik rekao je i da će Rusija surađivati sa svakim koga američki narod izabere na izborima te da je to principijelna pozicija Rusije, ali je za Bidena kazao kako "demonstrira prilično oštru antirusku retoriku".

Putinov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je, pak, da se "odnosi Moskve i Washingtona neće kardinalno promijeniti" neovisno o tome tko će ući u Bijelu kuću. Lavrov je napomenuo da je Moskva spremna "pretrpjeti" napade poražene strane o tome da je Rusija kriva za njihov poraz, odnosno da je bila umiješana u izborni proces.

- Na to smo navikli, premda to nema veze s mozgom - poručuju iz Kremlja.

I ruski i američki mediji nagađaju kome bi se u Kremlju obradovali - Donaldu Trumpu ili Joeu Bidenu, ali se slažu da u Moskvi sigurno u slučaju pobjede demokratskog kandidata neće biti, kao 2016. godine kada je pobijedio Trump, otvaranja šampanjaca i frenetičnog pljeska u ruskoj Dumi najkonzervativnijih zastupnika. Ni Donald Trump nije "opravdao" sva njihova očekivanja, ali svakako se pribojavao Bidena, kojeg označavaju kao političara koji nije sklon Rusiji i može zaoštriti međusobne odnose onako kako se to očekivalo od Hillary Clinton. Tada Moskva nije toliko podržavala Trumpa koliko je bila protiv dolaska Hillary na vlast.

- Moskva nema iluzija o Bidenu, mišljenja je ruski politolog Andrej Kortunov, direktor Ruskog vijeća za međunarodne odnose. Kako pišu ruski mediji, Kremalj ne gaji nade da bi se rusko-američki odnosi mogli popraviti s Bidenom te napominju da su načisto s obojicom - Trump je predvidljivo nepredvidljiv, a Biden će nastaviti poznatu politiku napetosti prema Rusiji koju je trasirao Barack Obama. Ono čega se Rusi, na neki način, dolaskom Bidena pribojavaju, to je da će se odnosi SAD-a i EU, a pogotovo s Njemačkom, poboljšati i da će "pozitivno djelovati" na Poljsku, koju u Moskvi smatraju najrusofobnijom zemljom EU.

Naime, Moskva je baš to zaoštravanje odnosa Trumpa i Bruxellesa smatrala svojim najvećom prednošću. No, kako kaže Kortunov za DW, Trump je po mentalitetu bliži Putinu, jer su obojica konzervativci i nacionalisti, a Biden sigurno neće ići na "sklapanja" osobnog prijateljstva s Putinom, do čega ovaj jako drži u odnosima sa stranim državnicima.

Doduše, ruski mediji napominju da bi za Joea Bidena "Kina mogla postati prioritet i glavni američki neprijatelj" pa bi Rusija "pala u drugi plan", što, smatraju neki ruski analitičari, ne bi bilo loše za Rusiju i za rusko-američke odnose, ali i za približavanje Rusije i Kine zbog toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 00:56