MEDICINSKO ČUDO

Za nju je Drugi svjetski rat trajao 80 godina! Neuništivoj Lini (98) kirurzi darovali novi život: ‘Odmah sam bolje‘

Gotovo osam desetljeća vitalna je Talijanka živjela s gelerima u nozi. Konačno su pronašli način kako da joj ih odstrane

Ilustracija

 Ciot/Bsip/Profimedia

Lina Martelli, vitalna 98-godišnjakinja iz Gabbiana di Castellucchio, talijanskog mjesta blizu Mantove, nedavno je podvrgnuta zahtjevnom kirurškom zahvatu uklanjanja dva šrapnela iz njezine noge, koji su tamo završili zahvaljujući savezničkoj bombi iz Drugog svjetskog rata bačenoj 1944. Operacija je prošla uspješno, pa nakon 80 godina Lina više nema gelera u nozi.

Martelli je tako dugo živjela s gelerom zabijenim u nogu, stalnim podsjetnikom na burne dane Drugog svjetskog rata, jer su početni pokušaji uklanjanja ostataka bombe bili neuspješni. Tek su ovog tjedna kirurzi uspjeli sigurno izvući ostatke gelera iz njezine noge. Martelli je bila vrlo sretna nakon zahvata: ‘Sada sam bolje. A sve ostalo, bit će kako Bog bude htio...‘

Operacija, značajna već i zbog poodmakle dobi pacijentice, također dokazuje veliki napredak medicine i i kirurških tehnika. Stručnost medicinskog tima i Linina hrabrost bile su ključne za uspješan ishod, otkriva BNN.

Cijela priča Line Martelli dirljiv je podsjetnik na dugotrajne posljedice rata na živote pojedinaca. Šrapneli, manifestacija užasa sukoba, označavaju duboke ožiljke koje takva previranja ostavljaju za sobom. Iskustvo ove žene poziva i na razmišljanje o otpornostii snazi ljudskog duha.

Dok Lina Martelli kreće u novo poglavlje života, oslobođena od šrapnela koji su je stalno vraćali u bolnu prošlost, njezina priča služi kao dokaz trajne nade i mogućnosti izlječenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:28