EDGARS RINKEVICS

Za novog predsjednika Latvije prisegnuo prvi otvoreno deklarirani homoseksualac

Homoseksualni brakovi u Latviji nisu ozakonjeni, premda je lani državni Ustavni sud priznao istospolne zajednice

Edgars Rinkevics 

 Gints Ivuskans/AFP

Dugogodišnji latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics postao je u subotu službeno prvi otvoreno deklarirani homoseksualac na čelu jedne države članice Europske unije.

Rinkevics (49), koji je od 2011. obavljao dužnost ministra vanjskih poslova, u subotu je u Rigi prisegnuo kao predsjednik države. Premda je općenito riječ o ceremonijalnoj funkciji, latvijski predsjednik može uložiti veto na zakone i raspisivati referendume.

Europska unija i ranije je imala deklarirane homoseksualne šefove vlada, no nikad dosad gej predsjednika države.

Bivši belgijski premijer Elio di Rupo bio je prvi homoseksualni šef vlade u EU-u koji je to javno obznanio.

Rinkevics je prvi put otvoreno i javno rekao da je homoseksualac 2014. i od tad je glasan zagovornik prava LGBT zajednice.

Homoseksualni brakovi u Latviji nisu ozakonjeni, premda je prošle godine državni Ustavni sud priznao istospolne zajednice.

Latvijski parlament u svibnju je, u trećem krugu glasanja, Rinkevicsa izabrao za predsjednika države. U subotu je u svom inauguracijskom govoru obećao da će nastaviti i dalje podupirati nastojanja da se pomogne Ukrajini u ratu protiv Rusije.

"Ruski rat i genocid u Ukrajini stvorili su novu, surovu stvarnost", rekao je 49-godišnji Rinkevics, dodajući kako svijetu, Europi i našoj regiji prijeti imperijalna Rusija i režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Predsjedničku dužnost preuzet će od Egilsa Levitsa, dosadašnjeg predsjednika države u četverogodišnjem mandatu te će predstavljati Latviju na predstojećem samitu NATO-a koji će se idući tjedan održati u Vilniusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 09:01