RAZORNA EKSPLOZIJA

Za obnovu Bejruta i pomoć stanovništvu razorenog grada potrebno je 2,5 milijarde dolara

Eksploziju je prouzročio požar u skladištu u kojemu su se, priznaju vlasti, bez zaštitnih mjera čuvale tone amonijeva nitrata
-- AFP PICTURES OF THE YEAR 2020 --

A helicopter puts out a fire at the scene of an explosion at the port of Lebanon's capital Beirut on August 4, 2020. (Photo by STR/AFP)
 Str

Donatori za obnovu Bejruta iznijell su u petak plan obnove i pomoći stanovništvu nakon eksplozije u luci početkom kolovoza u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, ocijenivši da je potrebno 2,5 milijarda dolara koji će se isplatiti u 18 mjeseci.

Plan "reforme, oporavka i obnove" ili "okvir 3RF" pripremili su Europska unija, Ujedinjeni narodi i Svjetska banka.

Riječ je o smjernicama kako bi se pomoglo najslabijima zahvaljujući međunarodnim subvencijama i kako bi se rasporedila sredstva za obnovu, istodobno s temeljitim reformama.

Eksploziju je prouzročio požar u skladištu u kojemu su se, priznaju vlasti, bez zaštitnih mjera čuvale tone amonijeva nitrata. U nesreći je više od 6.500 ljudi ozlijeđeno i uništene su čitave četvrti.

Za "prve potrebe" stanovništva "planira se izdvojiti 584 milijuna dolara (oko 480 milijuna eura), od čega se 426 milijuna očekuje u prvoj godini", navodi se u izvješću o "okviru 3RF" objavljenom u petak. Troškovi reforme i obnove "procjenjuju se na 2 milijarde dolara" (oko 1,6 milijarda eura).

No tri instance su upozorile da će međunarodna pomoć obnovi libanonskoga glavnog grada ovisiti o "vjerodostojnom napretku u vladinoj provedbi reforma"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 12:55