Za otmičare imama sud traži 13 godina

RIM - Talijanski admiral Niccolň Pollari, bivši ravnatelj talijanske Vojne obavještajno-sigurnosne službe (SISMI), i Jeffrey W. Castelli, bivši rezident američke Središne obavještajne agencije (CIA) u Rimu, morali bi u zatvoru provesti 13 godina - ako sud u Milanu usvoji zahtjev koji je iznio tužitelj Armando Spataro.



Zagubio mu se trag



Još se očekuju završne riječi obrane, pa će nakon četiri godine biti priveden kraju prvi stupanj jednoga od najmračnijih procesa u Italiji: za otmicu i “izvanrednu isporuku” imama “Abu Omara” (pravo ime: Hassan Mustafa Osama Nasser, 43).



Američki agenti su 17 veljače 2003 u centru Milana “Abu Omara” presreli i oteli na ulici, prebacili u NATO-vu bazu u Avianu u Furlaniji, ondje ga ispitivali i mučili nekih sedam sati, odande prebacili unajmljenim mlažnjakom u NATO-vu bazu u Ramsteinu u Njemačkoj, pa u Kairo, gdje je zatvoren u zloglasni zatvor al-Toru, opet mučen te pušten nakon 14 mjeseci, pa nedugo zatim ponovo uhićen, otkad mu se gubi trag. Spataro smatra da SISMI nije samo “pokrio” Amerikance, nego i da je izravno sudjelovao u otmici.



Nije rekao nadređenima



Spataro je u završnoj riječi rekao da Pollari “možda nije izvijestio nadređene o dogovoru. Ili barem nema dokaza da ih je obavijestio.” Admiral Pollari, naime, sudu nije rekao da je obavijestio nadređene, pa je sva krivnja pala na njega.



Inoslav Bešker
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:21