TENZIJE RASTU

Za popodne najavljen veliki prosvjed u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše

Dolazak najavili sindikati, umirovljenici, studenti, akademska sfera, ekološke udruge, umjetnici, te marginalizirane skupine
Janez Janša
 Philip Reynaers/AFP

Više građanskih udruga i nevladinih organizacija najavilo je za petak popodne velik prosvjed u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše, uz upozorenje policije da se radi o neprijavljenom okupljanju, zbog čega će se nadzirati demonstranti i zatvoriti pristup dijelu grada u kojemu su zgrade parlamenta i vlade.

Novi prosvjedi izazov su nestabilnoj vladajućoj koaliciji premijera Janeza Janše koja se danas susreće i s izazovom u parlamentu, jer želi smijeniti predsjednika parlamenta koji se "odmetnuo" i priključio oporbenim kritikama na račun vlade.

Pozivi na veliki popodnevni skup proširili su se zadnjih dana društvenim mrežama, a uobičajenim manjim protuvladinim okupljanjima petkom, tzv. "biciklističkim" protestima, ovaj će se put prema najavama medija pridružiti organizacije sindikata i umirovljenika, studenti, akademska sfera, ekološke udruge, umjetnici, te marginalizirane skupine, nezadovoljne djelovanjem sadašnje vlade u pandemiji koronavirusa i Janšinim stilom vladanja.

Policija je objavila da poziva sudionike skupa koji nije prijavljen na poštovanje protuepidemijskih mjera i policijskih uputa, da će područje događanja biti pod video-nadzorom, uz upozorenje da na skup ne nose opasne predmete niti dovode djecu i da se u slučaju nereda udalje od mjesta incidenta.

"Policija je i na ove prosvjede spremna. Ne računamo na izgrede jer svi govore da će biti mirni, ali će policajci biti spremni i na eventualne izgrede koje će u najvećoj mogućoj mjeri i spriječiti", izjavio je za televizijsku postaju "Nova24.si" ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, dodavši da bi svi koji takve neprijavljene skupove organiziraju morali biti odgovorni prema sebi i drugima.

"Prosvjednički pokret" koji stoji iza organizacije prosvjeda pozvao je policiju da na skupu poštuje prava sudionika, nakon kritika na račun postupanja policije koji su se pojavljivali u ranijim slučajevima, te pozvalo na monitoring događanja međunarodne organizacije, na što se odazvao Amnesty International Slovenija, prenose slovenski mediji.

Potporu skupu izrazile su i neke stranke iz lijeve opozicije, dok je premijer Janša ustvrdio da iza ovih kao i ranijih prosvjeda stoje one političke snage koje žele srušiti njegovu vladu.

Parlamentarna oporba u srijedu navečer nije uspjela osigurati dovoljno zastupničkih glasova za pokretanje ustavne tužbe protiv premijera Janše, ali je najavila da se i dalje zauzima za odlazak ili smjenu njegove vlade i raspisivanje novih izbora.

Tijekom današnje izvanredne sjednice parlamenta, vjerojatno u kasnim večernjim satima, na dnevni bi red zastupnika mogla doći još jedna kritička točka važna za vladu i opoziciju.

Riječ je o glasovanju o smjeni predsjednika parlamenta Igora Zorčiča čiji odlazak zahtijeva vlada, nakon što je napustio vladajuću koaliciju i koalicijsku Stranku modernog centra (SMC) i formirao vlastiti zastupnički klub.

Za prvi pokušaj njegove smjene prije prošlog mjeseca Janšinoj je koaliciji nedostajao jedan glas do apsolutne natpolovične parlamentarne većine, pa su ovaj put mogući zapleti u proceduri, ovisno od nazočnosti zastupnika, budući da je važan svaki glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:34