OŠTRE SANKCIJE

Za Ruse više nema novih iPhonea, Mercedesa, BMW-a, Harley Davidsona, Adidasa...

Mnoge od tih tvrtki su si tim potezima nanijele veliku poslovnu štetu, ali nisu htjele ostati po strani zbog stradanja Ukrajinaca

Za Ruse više nema novih iPhonea

 Sefa Karacan/AFP

U Rusiji nema više BMW-a, Jaguara, time ni Land Rovera, Aston Martina, Mercedesa, Harley Davidsona, a ni Forda i drugih automobilskih marki s oznakom proizvodnje 2022. Rusi koji vole brendirane proizvode morat će, makar zbog toga, na Putina gledati drugačijim očima.

Ostanu li sankcije Rusiji još koji mjesec dana, svi bi se mogli voziti na biciklima, a oni bogatiji u Ladama, UAZ-ovim SUV-ovima ili GAZ-ovim ruskim kamiončićima. Iako je riječ o ruganju ruskim proizvodima, rusko tržište napuštaju brojni svjetski brendovi, pa Rusi više ne mogu kupiti Nike tenisice, novi iPhone, Mercedes, Jaguar ili Volvo, a ni suvremena tehnologija im više nije dostupna jer je, među ostalim, Google blokirao aplikacije za mobitele, Apple prestao prodavati svoje proizvode, isto kao i Dell i Nokia. Disney, Warner Bros. i Sony Pictures obustavili su do daljnjega plasirati nove naslove na području Ruske Federacije. Ono bitno, mnoge od tih tvrtki su si takvim potezima nanijele veliku poslovnu štetu, ali nisu htjele ostati po strani zbog stradanja Ukrajinaca pod ruskim granatama. Posljednji među njima, tehnološki div Apple, objavio je da je "duboko zabrinut" zbog ruske invazije, ali je uz biznis frazu naveo i da su uz "one koji pate zbog stradanja". Rusiji to definitivno znači tehnološko i civilizacijsko nazadovanje, što mogu zahvaliti Putinu.

Popis tvrtki koje su samostalno, u znak podrške Ukrajini i protesta protiv ruske invazije ili, pak, poštujući sankcije, prestale prodavati, poslovati i surađivati s Rusijom svakoga se sata povećava tako da bi se Rusiji uistinu moglo dogoditi da za nekih mjesec dana ostane na proizvodima koje sama može proizvesti. To znači život sa starim filmovima, u lošim automobilima, lažnim tenisicama i mobitelima koje napušta baterija, ali im možda i neće trebati jer ni s novima ne mogu do aplikacija.

BMW je obustavio slanje automobila u Rusiju, isto kao i proizvodnju modela koji su se do sada proizvodili u Rusiji za njihovo tržište, dok je Renault odmah nakon početka napada na Ukrajinu poslao radnike u svojim pogonima u Rusiji na godišnji odmor. Honda više ne šalje ni automobile ni motore u Rusiju, a Mazda je obustavila dostavu dijelova za rusku tvornicu. Harley Davidson je obustavio isporuku dijelova i motora u Rusiju. Volvo je dodatno zanimljiv jer njega pokreće kineski kapital, riječ je o tvornici automobila koja je, iako je zadržala imidž švedskog proizvođača automobila i kamiona, u kineskom vlasništvu, a Kina je umjesto sankcija napravila nove aranžmane s Putinom.

Pritom neke tvrtke uredno objavljuju, najčešće na Twitteru, da su njihovi poslovni potezi rezultat odnosa tvrtke prema ruskom napadu na Ukrajinu. Neki je dan Mihail Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade, objavio na Twitteru svoje pismo Timu Cooku, CEO-u Applea, tražeći da Apple prestane opskrbljivati svoje dućane proizvodima, kao i da tvrtkama iz Ruske Federacije blokira pristup Apple Storeu. Apple je uz ostalo onesposobio registriranje prometnog kretanja na Apple Mapsu zbog "sigurnosti i mjera opreza za ukrajinske građane". Google je novim tvrtkama iz Rusije ograničio reklamiranje i neke aktivnosti na YouTubeu, iako je većinu svojih servisa ostavio aktivnima na području Rusije.

Ruski oligarsi vjerojatno brinu jer je popis banaka i fondova koji su prestali poslovati isto tako sve veći pa nema HSBC-a, Raiffeisen Bank International pakira kofere i zatvara biznis u Rusiji, pouzdani su izvori otkrili Reutersu, Mashreqbank iz Dubaija mijenja planove i distancira se od Rusije, a nestaju i strani partneri iz ruskih energetskih tvrtki. BP napušta svojih 19,75 posto dionica u Rosneftu, Shell je najavio izlazak iz svih ruskih operacija, povlači se i norveška energetska grupa Equinor, kao i danska Orsted koja je zaustavila iskorištavanje nalazišta ugljena, ali će nastaviti kupovati prirodni plin od Gazproma zbog dugogodišnjeg ugovora.

Ono što je najbolje, popis tvrtki je jako dug i nije gotov, a povećava se sa svakim novim bombardiranjem ukrajinskih gradova. I to je jasan otpor agresiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:00