NAJSPEKTAKULARNIJA CYBER PLJAČKA 21. STOLJEĆA

Za samo 10 sati hakerska banda ukrala 40 mil. $ u čak 26 zemalja

Bila je to prava pljačka 21. stoljeća. Lopovi nisu nosili maske, prijetili zaštitarima pištoljem niti stupili nogom u trezor. No, ipak je u dvije kirurški precizne i brze operacije ekipa iz 20-ak zemalja uspjela ukrasti čak 45 milijuna dolara iz bankomata u nekoliko sati.

Samo u New Yorku je osmeročlana ekipa 19. veljače očistila čak 2904 bankomata i povukla 2,4 milijuna dolara. No, veselje nije dugo trajalo. Naime, ovih je dana sud u Brooklynu otvorio za javnost optužnicu protiv njujorške osmorke i javnosti pružio uvid u detalje spektakularne pljačke koja se dogodila “oko globusa” tijekom deset sati. Modus operandi bio je sljedeći: hakeri su se probili u bankovne sustave, eliminirali limite za podizanje na debitnim karticama i napravili pristupne šifre. Drugi su sve te podatke stavljali na bilo kakvu plastičnu karticu s magnetom, primjerice na stare hotelske kartice za otključavanje ili istekle kreditne kartice.

Samo predigra

Hakeri su se inflitrirali u sustav “neimenovane” indijske kompanije za rad s kreditnim karticama, koja posluje s debitnim karticama Visa i MasterCard, a iskoristili su račune u Nacionalnoj banci Ras al-Kaima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. “Ekipe za podizanje gotovine” su 21. prosinca napravile 4500 transakcija na bankomatima diljem svijeta i ukrale pet milijuna dolara. No, to je bila samo predigra. Dva mjeseca poslije hakeri su se infiltrirali u kompaniju sa sjedištem u SAD-u koja također posluje s Visom i MasterCardom. Nakon što su se dočepali 12 računa za kartice banke Muscat u Omanu i podigli limite za dizanje gotovine, krenuli su u akciju. Ekipe su 19. veljače oko 15 sati počele akciju te tijekom deset sati napravile 36.000 transakcija i povukle čak 40 milijuna dolara s bankomata u više zemalja.

- Umjesto pištolja i maski, koristili su laptope i internet. Bili su brzi kao prijenos podataka na internetu. Probili su se kroz kompjutorske sustave internacionalnih korporacija do ulica New Yorka - opisala je američka odvjetnica Loretta Lynch iz Brooklyna, objavivši detalje jedne od najvećih cyber pljački 21. stoljeća.

Najuspješnija je bila ekipa iz New Yorka.

Njihova je akcija bila najopsežnija. U samo dva sata i 25 minuta lopovi su proveli 750 transakcija i povukli 400.000 dolara s otprilike 140 bankomata u New Yorku. Drugi opljačkani bankomati nalaze se u 20-ak zemalja, od Rusije do Kanade.

- Nažalost, ovakav tip pljačke postaje sve učestaliji u cijelom svijetu - izjavila je Rose Romero, bivša federalna tužiteljica.

Kolovođa ubijen

- Njujorški osumnjičenici su američki državljani podrijetlom iz Dominikanske Republike, koji žive u njujorškom predgrađu Yonkers. Uglavnom su 20-ih godina. Svi se poznaju i zajedno su regrutirani, kao i ćelije u drugim zemljama - izjavila je Lynch. Osumnjičeni su optuženi za urotu i pranje novca. Zemlje iz kojih dolaze su Japan, Rusija, Rumunjska, Egipat, Kolumbija, Britanija, Šri Lanka i Kanada. Ako budu proglašeni krivima, mogu biti osuđeni na deset godina zatvora. Osumnjičeni kolovođa je Alberto Yusi Lajud-Pena koji je ubijen u travnju u Dominikanskoj Republici. U tijeku je istraga ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:32