PREKINUTA DUGA TRADICIJA

ZA TRI DANA JE FINALE MISS UNIVERSE, A SVE OČI BIT ĆE UPRTE PREMA MISS ŠPANJOLSKE Angela za povijest: 'Ne morate imati vaginu da biste bili žena!'

 
 Athit Perawongmetha / REUTERS

S porukom o uključivosti i transrodnim pravima, miss Španjolske Angela Ponce prva je transrodna natjecateljica u 66-godišnjoj povijesti natjecanja za Miss Universe, piše Yahoo news.

Ovo natjecanje ljepote sada ulazi u povijest jer prekida dugu tradiciju koja je nalagala da sudionice moraju biti rođene kao žene.

Dok je objašnjavala svoju žalbu, ova je 27-godišnjakinja rekla: 'Tko nije trpio predrasude? Tko se nije morao nositi s maltretiranjem i nasiljem?'

I izvan natjecanja za Miss Universe, čije će se finale održati u ponedjeljak u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku, trarnsrodna zajednica i dalje je marginalizirana i neshvaćena, a među njima je visoka stopa samoubojstava.

U izvješću koje je procurilo iz Bijele kuće stoji kako administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatra promjene zakona kako bi se rodom odredila biološka svojstva, a istovremeno se želi transrodnim osobama zabraniti služenje u vojsci.

Angela Ponce sada želi odgovoriti Trumpu, bivšem vlasniku licence za Miss Universe, ali i drugima koji ju žele odrediti prema njezinim fizičkim osobinama.

Miss Spain Angela Ponce smiles during the Miss Universe 2018 preliminary round in Bangkok, Thailand, December 13, 2018. REUTERS/Athit Perawongmetha
Athit Perawongmetha / REUTERS

'Uvijek sam govorila: to što imam vaginu me nije transformiralo u ženu. Ja sam žena, već i prije rođenja, jer je ovdje moj identitet', rekla je Ponce za AFP, pokazujući rukom prema svojoj glavi. Dodala je i da postoji problem s klasifikacijom transrodnih ljudi u društvu, koje je puno predrasuda.

'Vani mi kažu što mogu i ne mogu učiniti, što jesam, a što nisam. Ne, žao mi je. Biti žena, to je tvoj identitet. Nije važno jesi li bijelac, crnac, imaš li vaginu ili penis', dodala je Ponce.

Ponce, koja radi u organizaciji u Španjolskoj koja pokušava pomoći djeci koja se bore sa stigmom vezanom uz transrodnost, kaže da je svjesna vidljivosti koju sada donosi u natjecanje za Miss Universe. Njezini su nastupi dosad hvaljeni, od plesanja flamenca u nacionalnom natjecanju, pa do šetnje pistom u sjajnoj haljini sirena-kroja u kategoriji natjecanja u kojoj se nose večernje haljine.

Angela Ponce, 24, competes in the
Susana Vera / REUTERS

Miss Spain Angela Ponce in her swimsuit during the Miss Universe 2018 preliminary round in Bangkok, Thailand, December 13, 2018. REUTERS/Athit Perawongmetha
Athit Perawongmetha / REUTERS

'Možete se osnažiti kao ja i pretvoriti nešto negativno u vašu najveću snagu. Djeca se rađaju bez predrasuda i mislim da, ako s njima razgovaramo o različitostima od najmlađe dobi, možemo stvoriti novu generaciju ljudskih bića koja su odgojena da budu tolerantnija', rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 01:14