KOŠTALA 3,5 MILIJARDE DOLARA

ZA TRI DANA STIŽE NOVO MODERNO ORUŽJE Američki analitičari u strahu: 'To je najopasnija nuklearna podmornica iz potencijalno neprijateljske države'

Nuklearna podmornica Severodvinsk, klasa Jasen
 Пресс-служба Северного флота (г. Североморск) / Wikimedia

Za tri dana najmodernija ruska napadajna nuklearna podmornica, Kazan, bit će puštena na vodu, piše ruska državna agencija Tass.

Riječ je o drugoj podmornici iz klase Jasen, ali znatno naprednijoj i poboljšanoj u odnosu na prvu podmornicu iz klase, K-560 Severodvinsk.

- Očekujemo da Kazan bude na bude na vodi 30. ožujka - rekao je za Tass izvor iz ruskog ministarstva obrane. Nakon što bude na vodi, podmornica će ostatak godine prolaziti kroz niz testiranja, a očekuje se da u rusku mornaricu bude uvedena 2018. godine.

Dave Majrudam je za National Interest napisao da je riječ o najmoćnijoj napadanoj podmornici s kojom se američka mornarica dosad susrela:

- Riječ je o najbolje opremljenoj nuklearnoj podmornici iz neke od država koje su potencijalni neprijatelj SAD-u - rekao je za National Interest Michael Kofman iz Centra za analizu mogućnosti ruske mornarice.

Ono što Kazan čini toliko boljim od prve podmornice iz klase je činjenica da se počeo graditi 2009. godine, za razliku od Severodvinska koji se gradio od 1993. do 2010. godine, s čestim prekidima zbog nedostatka financijskih sredstava. Osim što je u drugu podmornicu iz klase Jasen ugrađena modernija tehnologija, ispravljene su i slabija rješenja na prethodnoj podmornici.

- Projekt 885M (inicijalna oznaka za Kazan, op. a.) je zapravo prvo plovilo iz klase. Zamišljen je kao znatno poboljšanje u donosu na prethodnu podmornicu i bazira se na dugom razvoju, konstrukciji i testiranju originalnog 885 projekta (inicijalna oznaka za Severodvinsk, op. a.). Pritom imajte na umu da je Severodvinsk zapravo prva višenamjenska ruska podmornica. Riječ je o podmornici koja je ima mogućnost djelovanja protiv drugih podmornica, brodova, ali i meta na zemlji - rekao je Kofman i nastavio:

- Među njezinim zanimljivijim dijelovima su Irtiš-Amfora sonarski sustav i osam vertikalnih lansirnih stanica koje mogu nositi 32 Kalibr (SS-N-27/30 Sizzler) ili Oniks (SS-N-26 Strobile) krstareća projektila. Ova oružja protiv brodova i za napad na zemlji bila su značajna u kontekstu djelovanja ruskih brodova i podmornica u Siriji u 2016. - opisao je Kofman podmrnicu koja je inače duga 120 metara, a testirana je na dubinama do 600 metara (prva iz klase). Smatra se da uronjena može dosegnuti brzonu od 35 čvorova, dok joj posada broji 90 osoba.

Ukupno gledano, Kazan odstupa od dosadašnjih sovjetskih i ruskih dizajna baš zbog toga što je riječ o višenamjenskoj podmornici, u konceptu sličnoj svojim američkim pandanima iz klase Virgina i Seawolf. Rusi planiraju izgraditi ukupno sedam podmornica iz klase Jasen, a trenutno u brodogradilištu Sevmaš, u gradu Severodvinsk, traje konstrukcija plovila Novosibirsk, Krasnoyarsk, Arkhangelsk i Perm.

Istovremeno, Rusi već planiraju gradnju nove napadajne nuklearne podmornice, koja bi trebala imati bolje mogućnosti od američkih, smatraju američki analitičari:

- Prva uloge ove podmornice bit će da kontrira svojim zapadnim pandanima. Novi program je vjerojatno značajni, ali o njemu je jako malo poznato, osim da je njegova izgradnja predviđena u bližoj budućnosti.

No, da sve ipak nije tako sjajno kako Rusi to prikazuju, pokazuju detaljniji podaci vezani uz klasu Jasen. Originalno je bilo zamišljeno da se izgradi 12 takvih podmornica pa je taj broj zbog financijskih teškoća smanjen na sedam. Naime, dok je konstrukcija Severodvinska koštala oko 1,5 milijardi dolara (po tečaju iz 2011. godine), za Kazan je ta cifra zbog novih tehnoloških rješenja, a još više zbog korupcije (prema informacija iz tvrtke USC koja gradi podmornicu, njihovi podizvođači su napuhali 70 posto svojih troškova!), nabujala na 3,5 milijarde američkih dolara.

Time je Kazan postao druga najskuplja nuklearna podmornica na svijetu, iza francuskih nuklearnih balističkih podmornica iz klase Triumphant, koje su koštale više od 4 milijarde dolara u prosjeku. Nadalje, tih 3,5 milijardi dolara je duplo skuplje od ruske nuklearne balističke podmornice iz nove klase Borei, a čini je jednako skupom kao američka napadajna podmornica USS Jimmy Carter iz klase Seawolf.

A koliko je klasa Seawolf, koju se i dalje smatra najboljom napadajnom podmornicom na svijetu, bila isplativa Amerikancima pokazuje činjenica da su proizveli samo tri primjerka pa se odlučili za znatno jeftinije podmornice iz klase Virginia. Prema nekim pisanjima i klasu Jasen čeka slična sudbina. Na kraju će zbog inflacije troškova biti dovršene još četiri podmornice (ako), a potom će se i Rusi prebaciti na jeftiniju opciju - manje podmornice iz klase Haski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 00:05