IZREČENE KAZNE

Za ubojstvo francuskog svećenika mladi džihadisti dobili 8 do 13 godina, a član IS-a doživotni zatvor

Sud je na osam godina zatvora osudio Yassinea Sebaihiju, Farida Khelila na deset i Jean-Philippea Jean Louisa na trinaest

Grob svećenika Jacquesa Hamela

 Jean-francois Monier/AFP

Francuski sud je u srijedu izrekao kazne od osam do trinaest godina zatvora trima osobama koje su bile blisko povezane s dvojicom mladih džihadista koji su u srpnju 2016. u Francuskoj ubili katoličkog svećenika, oca Jacquesa Hamela.

Trima osobama se sudilo u odsutnosti, a dvojicu 19-godišnjih napadača, Adela Kermichea i Abdel-Malika Petitjeana koji su se predstavljali kao članovi skupine Islamske države (IS), policija je ustrijelila na izlasku iz crkve u predgrađu Rouena, na sjeverozapadu Francuske, 26. srpnja 2016.

Oni su u crkvi nakon mise zaklali oca Jacquesa Hamela (85) i teško ranili osamdesetogodišnjaka pred njegovom suprugom i trima redovnicama.

Ovaj napad, koji se dogodio samo 12 dana nakon napada u Nici u kojemu je ubijeno 86 ljudi i prvi je u Europi koji je uperen protiv svećenika u njegovoj crkvi, snažno je odjeknuo izvan francuskih granica.

U odsutnosti počinitelja ubojstva, trojici članova njihovih obitelji i pomagačima s kojima su telefonski kontaktirali, sudilo se od 14. veljače na posebnom kaznenom sudu u Parizu za "zločinačko terorističko udruživanje", za što je zapriječena kazna do 30 godina zatvora.

Sud je na osam godina zatvora osudio Yassinea Sebaihiju, Farida Khelila na deset i Jean-Philippea Jean Louisa na trinaest. Državno tužiteljstvo tražilo je za njih sedam do četrnaest godina zatvora.

Četvrtooptuženi Rachid Kassim, koji je radio u propagandnoj službi IS-a i navodno je ubijen u Iraku, osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor uz dodatnu mjeru sigurnosti u trajanju od 22 godine za "pomaganje" u ubojstvu oca Hamela u njegovoj crkvi u mjestu Saint-Etienne-du-Rouvrayju.

Gotovo četiri tjedna saslušanja obilježili su kontakti između optuženika, članova njihovih obitelji i privatnih tužitelja, što se rijetko događa u sudnici.

U očekivanju presude, Roseline Hamel, sestra ubijenog svećenika, prišla je četirima sestrama Jean-Philippea Jeana Louisa kako bi ih "tješila, pokazala im ljubav i nadu koju ima u njih i u optuženike".

Uoči izricanja presude, nadbiskup Dominique Lebrun prišao je optuženicima iza ograde kako bi ih pozdravio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:27