HRABRA MAMA

‘Zaboljelo me grlo, a onda sam shvatila da imam gripu. Nekoliko dana poslije amputirali su mi sve udove‘

Kristin Fox u početku se zarazila gripom koja se kasnije razvila u bakterijsku infekciju i sepsu, zbog čega je morala biti stavljena u induciranu komu

Kristin Fox na odmoru s obitelji

 Kristin Fox/Facebook

Kristini Fox iz Ohija morali su amputirati obje ruke i noge nakon što se zarazila gripom, koja se kasnije razvila u bakterijsku infekciju i sepsu, prenosi People.

Majka dvoje djece imala je 38 godina, kad se razboljela od gripe u ožujku 2020. godine. Otišla je na hitnu gdje je otkrila da se zarazila gripom i dobila lijek Tamiflu, nakon čega su ju liječnici poslali kući. Ipak, tijekom sljedećeg dana se njeno stanje samo pogoršalo.

- Najbolja prijateljica mi je poslala poruku i pitala me kako se osjećam. Odgovorila sam joj da se osjećam kao da umirem i to je bila zadnja poruka koju je dobila od mene - prisjeća se Fox.

Dva sata kasnije, kontaktirala je prijateljicu koja je medicinska sestra kako bi joj došla provjeriti vitalne funkcije.

- Došla je i rekla da hitno moramo ići - rekla je Fox koja se manje od 24 sata nakon prvog posjeta liječniku, vratila na hitnu.

Kako kaže, nakon toga se ničega ne sjeća jer joj je tijelo palo u septički šok i poprimilo ljubičastu boju. Liječnici su ju stavili u medicinski induciranu komu jer su vjerovali da nešto prikriva infekciju, ali nitko do sljedećeg dana nije potvrdio da se radi o sepsi.

Sepsa je ozbiljno stanje u kojem tijelo nepravilno reagira na infekciju. Može napredovati do septičkog šoka, što uzrokuje izniman pad krvnog tlaka koji može oštetiti pluća, bubrege, jetru i druge organe. U slučajevima kad je oštećenje ozbiljno, može uzrokovati i smrt.

Prema statistikama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tijekom jedne godine najmanje 1,7 milijuna odraslih u SAD-u razvije sepsu i gotovo 270 tisuća umre od infekcije.

- Rekli su da se pripremim za gubitak udova jer su me stavili na toliko vazopresora - nastavlja prepričavati Fox.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, vazopresori su lijekovi koji uzrokuju porast krvnog tlaka i mogu izazvati značajan vazospazam s potencijalnim nedostatkom opskrbe krvlju u više dijelova tijela, uključujući gornje i donje ekstremitete.

Fox kaže da su zbog toga liječnici u početku mislili da će izgubiti par prstiju na nogama ili rukama, ali to nije bilo ni približno onome što se dogodilo.

Krajem ožujka, morale su joj biti amputirane noge ispod koljena. Stanje ruku joj se s vremenom pogoršavalo, stoga su joj početkom travnja amputirane ruke ispod laktova.

- Proslavila sam svoj 39. rođendan u induciranoj komi. Cijelo iskustvo bilo je nadrealno. Otišla sam na hitnu zbog teške gripe i probudila se bez ruku i nogu usred globalne pandemije - objašnjava Fox.

Prisjeća se kako su svi liječnici oko nje imali maske, što ju je na početku preplašilo jer nije znala što se dogodilo. S vremenom je hrabro prihvatila svoju novu stvarnost.

- Ne postoji ništa što će ovo promijeniti. Nikada neću vratiti svoje ruke i noge. Dakle, bilo je pitanje "borbe ili bijega" i shvatila sam od prvog trenutka da se moj život zauvijek promijenio - prepričava.

Nakon nekoliko tjedana, Fox je mogla napustiti bolnicu i po prvi put u nekoliko mjeseci vidjeti svog sina Landona i kćer Laiken. Kako kaže, u početku nije htjela da joj djeca vide rane, stoga su joj premotali ruke i noge.

- Ostala sam pokrivena. U jednom trenutku, moj je sin rekao mužu da zna za mamine ruke. Vidio ih je preko Zoom-a - govori Fox.

Morala je obaviti 12 tjedana fizikalne terapije koja je trajala oko tri sata dnevno, na Institutu za rehabilitaciju Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu u Pennsylvaniji.

- Moram ovo prebroditi jer moram biti mama svojoj djeci. Mogli su oplakivati ​​moju smrt. Nisu. Moram se boriti na terapiji svaki dan da bih bila mama kakva oni trebaju - vjeruje.

Iako je prvenstveno brinula za svoju djecu, razmišljala je i o širem učinku svog oporavka.

- Zaposlena sam kao administrator, imam studente koji me gledaju, prijatelje moje djece, nećake i nećakinje - imam mnogo mladih očiju koje me prate. Način na koji sam reagirala u konačnici će odrediti ishod njihova razmišljanja o tome - objašnjava Fox.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:43