KRAJ PLODONOSNOG NIZA

ZABRANA ZA 'SPERMINATORA' Vlasti žele stati na kraj profesoru iz New Yorka koji je darivanjem svoje sperme u čašicama postao otac već 33 djeteta

 Facebook

Ari Nagel (42) proslavio se svojom neobičnom aktivnošću darivanja sperme mnogim ženama do te mjere da je već stekao nadimak 'Sperminator'. Ovaj profesor matematike iz Brooklyna u proteklih deset godina postao je biološki otac čak 33 djeteta.

Mnoga od te djece začeta su tako što bi Ari u zahodu kafića svojom spermom napunio posudicu, a zatim bi tu posudicu po dogovoru uzela zainteresirana žena i umetnula u svoju rodnicu. (Popularnost kod mnogih "klijentica" stekao je iz vrlo jednostavnog razloga: za razliku od banki sperme koje uslugu naplaćuju tisuće dolara, Ari Nagel svoju spermu daje besplatno.)

No, njegove aktivnosti sada želi zaustaviti Izrael, koji je zabranio korištenje Arijeve sperme na području te države. Naime, u prosincu je po dogovoru s jednom 43-godišnjakinjom otputovao u Izrael s namjerom da zamrzne svoju spermu u privatnoj klinici, ali su mu kazali da ne smiju pohraniti njegovo sjeme. Izraelsko ministarstvo zdravstva poslalo je dopis nesuđenoj primateljici njegova ejakulata, u kojem napominju da se Nagelova sperma ne može koristiti u Izraelu i da su o tome obavijestili sve banke sperme.

Prema izraelskom zakonu, donatori sperme moraju biti anonimni, te niti donor niti primateljica sperme ne smiju znati međusobne identitete. Izuzetak je kada donor potpiše da će sudjelovati u roditeljstvu s majkom. Nagel je potpisao takav dokument (iako već u svom braku ima troje malodobne djece!) s primateljicom iz Izraela, kao i s još šest Izraelki koje su već platile po 1,400 dolara za godišnju pohranu Nagelove sperme klinici u Tel Avivu.

No, izraelske vlasti ne dopuštaju im da koriste tu spermu, jer njegovu spremnost na očinstvo ne smatraju ozbiljnom. "S obzirom na broj žena koje je g. Nagel oplodio svojom spermom... naš je stav da tvrdnja o namjeri izvršavanja pravog zajedničkog roditeljstva s g. Nagelom nije iskrena", navodi se u dopisu izraelskog ministarstva zdravstva, kako prenosi New York Post.

43-godišnja Izraelka željna Nagelove sperme ipak se ne predaje, već je tužila ministarstvo i slučaj je sada na Vrhovnom sudu.

Nagel smatra da je Izrael na brzu ruku izmijenio zakon samo kako bi ga spriječio da legalno donira spermu, a taj zaključak zasniva na informacijama koje mu je dao odvjetnik njegove klijentice.

Inače, zdravstvene vlasti u New Yorku prije dvije godine zatražile su da Nagel pribavi dozvolu za doniranje svoje sperme, no on to do sada još nije učinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:32