SALVINI PROZVAN U PARLAMENTU

ZABRANJEN SIMBOL BORBE PROTIV MUSSOLINIJA?! Policija zaustavila uglednu talijansku glumicu na festivalu u Veneciji jer je nosila antifašistički šal

Ottavia Piccolo
 ANPI

Ugledna talijanska glumica Ottavia Piccolo (68) nemalo se iznenadila kada su je prilikom dolaska na zatvaranje filmskog festivala u Veneciji u subotu zaustavili policajci zbog šala kojeg je nosila oko vrata.

Njezin šal u bojama talijanske trobojnice ("tricolore") inače se povezuje s antifašističkim udruženjem Anpi, u čijem je prosvjednom skupu zbog smrtnih slučajeva na radnom mjestu toga dana sudjelovala. Inače, Anpi su 1945. osnovali članovi partizanskog pokreta otpora koji su se borili protiv fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Ottavia Piccolo bila je na ulazu u područje crvenog tepiha festivala u Veneciji, kada su je zaustavili policajci koji pregledavaju torbe. "Gdje mislite da ste krenuli s tim šalom?", pitao ju je policajac, kako prenosi britanski Guardian. Ona je odgovorila: "Ne znate li za trobojnicu? Postoji li neki propis protiv Anpija?"

Laureatkinja Cannesa, koja je od 1962. snimila 45 filmova, smatra da je za ovaj incident krivo "neznanje i glupost", dok je policija priopćila da je Ottavia Piccolo zaustavljena "gdje je skupina prosvjednika ilegalno pokušala proći policijski koridor".

Zastupnici oporbene Demokratske stranke zatražili su u parlamentu da desničarski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini objasni postoji li kakva naredba u pogledu trobojnog šala ili općenito Anpija. Salvini je, inače, poznat po zapaljivim govorima u kojima se obrušava na imigrante.

Piccolo su podržali mnogi putem društvenih mreža. Jedan korisnik Twittera tako je napisao: "Zadnji put kad sam čitao Ustav, zločinom se smatralo biti fašist, a ne partizan."

Ministar Salvini još nije odgovorio na zastupničko pitanje, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:33