ROMANSA S NORVEŽANKOM

ZABRANJENA LJUBAV Izraelski premijer pod paljbom jer mu sin hoda s ljepoticom koja nije Židovka

 Screenshot: www.jewishjournal.com

JERUZALEM - Konzervativne izraelske organizacije i političari prozvali su premijera Benjamina Netanyahua zbog navodne romantiče veze njegova sina s Norvežankom koja nije židovka.

Premijerov sin Yair (23) navodno hoda sa Sandrom Leikanger (25), studenticom Interdisciplinarnog centra u Tel Avivu. "To je veliki problem" rekao je zastupnik ultraortodoksne stranke Shas Nissim Ze'ev Jerusalem Postu. "On mora pokazati nacionalnu odgovornost kroz vrijednosti u vlastitoj kući, kao što to čine premijer i židovski narod."

Svaki Židov koji želi očuvati svoje korijene, tvrdi Ze'ev, "želi da mu sin oženi Židovku. Ne fali nam lijepih, uspješnih djevojaka da bi se sjeme sijalo u tuđem polju."

Izraelske ultrakonzervativce skandalizirale su fotografije objavljene u norveškim i izraelskim medijima na kojima se mladi par sretno smije, a mladi Netnyahu grli plavokosu Leikanger. Veza je navodno toliko ozbiljna da ju je Netanyahu spomenuo norveškoj premijerki na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, javlja Times of Israel.

"Sve što mogu reći jest da je to vrlo nesretan slučaj", rekao je zastupnik Netanyahuove stranke Likud Moshe Feiglin, misleći na nezgodan tajming, jer vijesti o ljubavi mladoga Yaira objavljene su baš kad premijer Netanyahu od Palestinaca traži da priznaju Izrael kao židovsku državu ako žele sklopiti bilo kakav mirovni sporazum.

Yairova veza s nežidovkom nije prva takva u obitelji. Netanyahuova druga supruga, Britanka, prihvatila je premijerovu vjeru tek prije vjenčanja 1981.

Organizacija Lehava, ultradesničarska skupina koja agitira protiv miješanih brakova u Izraelu, Netanyahuu je napisala žestoko otvoreno pismo sa zahtjevom da prekine sinovljevu vezu.

"Teško je vjerovati da bi netko kao vi dopustio asimilaciju na velika vrata. Reperkusije postupaka vašeg sina su dalekosežne", stoji u pismu objavljenom na web stranici Jewish Press. "Kakav je to primjer da premijera židovske države koja ulaže miljune u sprečavanje asimilacije u dijaspori, sada preko svoga sina dopušta da se ona događa kod kuće", pita Lehava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:18