RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Zabrinjavajuće izvješće baltičkih špijuna: ‘Znate li koliko još Rusi mogu - ovim tempom i intenzitetom?!‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Lavov

 Yuriy Dyachyshyn/Afp

Ključni događaji:

- Raketni udari na niz ukrajinskih regija

- ‘Rusi su ispalili više od 80 projektila‘

- U Lavovu petero mrtvih

- Ukrajinski obavještajci su pripremali napad na čelnika Pridnjestrovlja?

- Raketiran Kijev, 40 posto građana ostalo bez grijanja

- Nuklearna elektrana bez struje

Zelenski: ‘Moja djeca su još uvijek u Ukrajini‘


NATO članstvo: Sastale se Finska, Turska i Švedska, dogovorile nove susrete

Turska prihvaća da su Švedska i Finska poduzele konkretne, no nedovoljne korake da postanu punopravne članice NATO-a i te tri zemlje održat će nove sastanke, rekao je u četvrtak glavni pregovarač Stockholma.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Čovjek koji je uspio zaustaviti užas Azovstala: ‘Bio je neprocjenjiv‘

U najtežem trenutku za ukrajinske branitelje Mariupolja jedan čovjek neočekivano se pokazao kao slamka spasa.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Lukašenko uvodi smrtnu kaznu za veleizdaju

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je u četvrtak zakon koji omogućava primjenu smrtne kazne protiv dužnosnika i pripadnika oružanih snaga osuđenih za veleizdaju, priopćio je njegov ured.

Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, jedina je zemlja u Europi koja još primjenjuje smrtnu kaznu. Ona je dosad postojala za zločine poput ubojstva ili za teroristička djela. Pogubljenja se izvode jednim hicem u potiljak.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Iskusni borci koje su obučavali Amerikanci žele se boriti za Ukrajinu, Kijev ih ignorira

Žestoke bitke i dalje su u tijeku u dijelovima istočne Ukrajine, dok je Rusija danas pokrenula prvu rundu jakog bombardiranja u posljednja tri tjedna.

No unatoč borbama koje su u tijeku, stranica Semafor tvrdi da je više od 100 Afganistanaca koji se žele boriti za Kijev odbijeno.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Juan u 2022. činio gotovo četvrtinu plaćanja u ruskom uvozu

Kineski juan činio je u 2022. godini gotovo četvrtinu plaćanja u ruskom uvozu, objavila je u četvrtak ruska središnja banka, također ističući da je njegov udio porastao u valutnom trgovanju u veljači.

Udio juana skočio je sa svega četiri posto na čak 23 posto u ukupnim plaćanjima ruskog uvoza u 2022., pokazuju podaci središnje banke.

Kineska valuta preuzela je tako značajnu ulogu u plaćanjima, umanjivši primat dolara koji je zauzimao uvjerljivo prvo mjesto od raspada Sovjetskog Saveza 1991., primjećuje Reuters .

Udio domaće valute rublja pao je s 29 na 27 posto, priopćila je banka.

U veljači udio valutnog para dolar-rubalj u operacijama na tržištu u Rusiji pao je na 36 posto, najnižu razinu unatrag više godina, navodi središnja banka u izvješću o rizicima na financijskim tržištima.

Udio juana u valutnim parovima juan-rubalj i juan-dolar porastao je pak s 33 na 37 posto.

"Obujam deviznih operacija u ‘toksičnim‘ valutama nastavlja se smanjivati", priopćila je središnja banka.

Banke su u veljači ograničile pristup dolarskoj likvidnosti o očekivanju novih sankcija, što je nakratko izazvalo nestašicu deviza. Izvoznici su pak zbog pada cijena energije smanjili prodaju deviza na 7,8 milijardi dolara.

Početkom ožujka, nakon uvođenja novih sankcija, likvidnost se poboljšala, napominje ruska središnja banka.

Rusija je najavila da će od 7. ožujka do 6. travnja dnevno prodavati juane u vrijednosti od 5,4 milijarde rubalja kako bi nadoknadila manje prihode od nafte i plina.


EU upozorava: Rusija je ozbiljno ugrozila nuklearnu sigurnost

Rusija je "ozbiljno ugrozila nuklearnu sigurnost" prouzročivši u četvrtak ispad ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja iz elektromreže nakon napada, upozorio je čelnik europske diplomacije.

Zbog prekida električnog napajanja, koje je uspostavljeno u četvrtak oko podneva, morali su se uključiti pomoćni dizelski generatori za hlađenje elektrane, "što je znatno povećalo opasnost od nuklearnog incidenta u zadnjih nekoliko sati", rekao je Josep Borrell na rubu europskog sastanka u Stockholmu.

"To je teška ugroza nuklearne sigurnosti za koju je odgovorna Rusija", upozorio je visoki predstavnik Europske unije.

"Zaporižja je najveća nuklearna elektrana u Europi. I Rusija ugrožava sigurnost čitavog europskog kontinenta, pa tako i Rusije", rekao je.

Električno napajanje je oko podneva uspostavljeno u ukrajinskoj nuklearci Zaporižja koju su zauzele snage Moskve, a ranije u četvrtak je bila isključena iz mreže nakon ruskog napada, priopćio je ukrajinski operator elektromreže.

Uključeno je dvadeset pomoćnih generatora, sa zalihama za slučaj nužde, što će im omogućiti da rade petnaestak dana.

Bez struje koju proizvode ovi generatori, pregrijavanje goriva u reaktorima može brzo prouzročiti nuklearni incident, poput onoga u Fukushimi u Japanu 2011.

Uz to što su prouzročili ispad elektrane, sveobuhvatni ruski napadi u Ukrajini, najveći zadnjih tjedana, odnijeli su u četvrtak najmanje šest života.


Litvanski obavještajci: ‘Rusi ovim intenzitetom mogu još 2 godine‘

Moskva ima resurse da nastavi rat u Ukrajini još dvije godine, rekao je danas šef litvanske vojne obavještajne službe.

Međutim, Elegijus Paulavicius, rekao je i da će to također ovisiti o "potpori ruskoj vojsci od strane država, kao što su Iran i Sjeverna Koreja".

Dodao je: "Resursi koje Rusija trenutno ima bili bi dovoljni za nastavak rata sadašnjim intenzitetom još dvije godine. Ako pogledate što Rusija danas ima, kao što su strateške rezerve, oprema, streljivo, naoružanje - može se nastaviti sadašnjim intenzitetom i naredne dvije godine."

Jučer je američko obavještajno izvješće sugeriralo da je Vladimir Putin izračunao da je njegova najbolja opcija odugovlačenje rata u nadi da će Zapad na kraju odustati od potpore Ukrajini.


Zaharova: Kijev više ne moljaka, počeo s ucjenama prema SAD-u

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova komentirala je izjavu ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog da će "Sjedinjene Države morati poslati svoje sinove i kćeri u ratnu zonu", iako je Zelenski govorio o hipotetskoj situaciji, prenosi agencija Tass.

- Ukrajinske vlasti pretvorile su taktiku moljakanja prema SAD-u u izravnu ucjenu. Što govore ove riječi Zelenskog? Sugeriraju da je kijevski režim odustao od prosjačenja i počeo s ucjenama, a nviše ne govori o novcima i oružju, nego o ljudskim životima, rekla je.

Zaharova je ipak skrenula pozornost na činjenicu da ukrajinski čelnik nije precizirao gdje se nalazi ‘ratna zona‘.

- To je teroristička logika. Teroristi, militanti raspoređuju vojne operacije tamo gdje smatraju da je potrebno, ne tamo gdje se odvijaju neprijateljstva između oružanih snaga, već tamo gdje je to njima korisno, rekla je.


NE Zaporižja ponovno priključena na ukrajinsku mrežu

Nuklearna elektrana Zaporižja na jugoistoku Ukrajine ponovno je priključena na ukrajinsku energetsku mrežu, priopćio je Ukrenergo.

Podsjetimo, nakon jutrošnjih ruskih napada, NE Zaporižja bila je isključena s ukrajinske elektroenergetske mreže te je aktivirano svih 20 dizelskih generatora kako bi se rad nuklearke nesmetano odvijao.


Kremlj: Još ima mnogo pitanja oko dogovora o crnomorskom žitu

Kremlj je u četvrtak priopćio da još uvijek ima "mnogo pitanja" oko dogovora o crnomorskom žitu i da trenutačno nema planova za razgovore između predsjednika Vladimira Putina i glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.

Crnomorska inicijativa za žitarice, kojoj su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju prošle godine, imala je cilj spriječiti globalnu prehrambenu krizu dopuštajući siguran izvoz žitarica blokiranih invazijom Rusije iz triju ukrajinskih luka.

Dogovor je produljen za 120 dana u studenom i trebao bi se ponovno obnoviti 18. ožujka. Međutim, ne može se obnoviti ako se Rusija usprotivi, a Moskva je već naznačila da nije zadovoljna načinom na koji se sporazum provodi.

"Ima još mnogo pitanja o krajnjim primateljima, pitanja o tome kamo ide većina žitarica. I naravno, pitanja o drugom dijelu sporazuma svima su dobro poznata", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija se i ranije žalila da većina ukrajinskog žita izvezenog prema sporazumu ide u bogate zemlje. "Drugi dio" dogovora odnosi se na memorandum o razumijevanju s Ujedinjenim narodima koji olakšava izvoz ruske hrane i gnojiva.

Ruski poljoprivredni izvoz nije izričito na meti zapadnih sankcija, ali Moskva kaže da su ograničenja njezinih plaćanja, logistike i industrije osiguranja "zapreka" izvozu njezinih žitarica i gnojiva.

Čelnik UN-a Guterres sastao se u srijedu u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o produljenju sporazuma, a vodeći dužnosnik UN-a za trgovinu sljedeći tjedan trebao bi se sastati s visokim ruskim dužnosnicima u Ženevi.

Ukrajina je u skladu sa sporazumom do sada izvezla više od 23 milijuna tona uglavnom kukuruza i pšenice, prema podacima Ujedinjenim narodima. Glavna primarna odredišta za pošiljke bile su Kina, Španjolska, Turska, Italija i Nizozemska.


Slovačka i Poljska ‘spremne‘ poslati svoje MiG-ove Ukrajini

Slovački ministar obrane Jaroslav Nađ izjavio je danas da će Slovačka i Poljska Ukrajini poslati zrakoplov MiG-29, piše Kyiv Independent.

- Mislim da je vrijeme za takvu odluku. Ljudi u Ukrajini umiru. Mislim da je nehumano i neodgovorno iskorištavati rat za političke bodove.

Prije osam dana izjavio je kako njegova zemlja razmatra slanje 10 od svojih 11 borbenih zrakoplova MiG-29 iz doba Sovjetskog Saveza, a da će posljednji, 11., predati muzeju.


Ukrajinski obavještajci su pripremali napad na čelnika Pridnjestrovlja?

Lokalne sigurnosne službe u Pridnjestrovlju objavile su u četvrtak da su spriječile pokušaj ubojstva predsjednika regije, prenijele su ruske državne novinske agencije.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da su pokušaj ubojstva naredile ukrajinske obavještajne agencije.

Nije još jasno imaju li za to dokaze.

"Ministarstvo državne sigurnosti obavještava da je spriječen teroristički napad. Po instrukcijama Ukrajinske sigurnosne službe, pripremalo se kazneno djelo protiv nekoliko dužnosnika. Sumnjivci su privedeni", priopćilo je ministarstvo, a prenio TASS.

Glasnogovornik Ukrajinske sigurnosne službe rekao je da će vodstvo agencije razmotriti slučaj i komentirati naknadno.

Predsjednik Pridnjestrovlja je Vadim Nikolevič Krasnoselski.

Pridnjestrovlje, područje koje graniči s Ukrajinom u kojem se govori ruski, odcijepilo se od Moldavije 1990., godinu dana prije raspada SSSR-a.

Rusija je prošli mjesec optužila Ukrajinu da planira invaziju na Pridnjestrovlje nakon što je ondje izvela operaciju pod lažnom zastavom, što Kijev niječe. Moldavija je to također opovrgnula.

Moskva je također poručila da će smatrati napadom na sebe bilo kakva djelovanja koja ugroze ruske mirovne snage u Pridnjestrovlju.


‘Ne sjećamo se da se ovako nešto ikada dogodilo‘

Juri Ignat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, rekao je da posljednje rusko bombardiranje nije nalikovalo ničemu prije.

"Ne sjećam se, da budem iskren, da je prije bilo takvog napada. Neprijatelj je ispalio ukupno šest projektila Kinžal, korišteni su različiti tipovi zrakoplova, strateški zrakoplovi dugog doleta, MIG-31. Lansiran je 81 projektil."

image

Lavov

Yuriy Dyachyshyn/Afp
image

Lavov

Yuriy Dyachyshyn/Afp
image

Lavov

Yuriy Dyachyshyn/Afp

Rakete su ispaljene na 10 ukrajinskih regija rano u četvrtak, pri čemu je najmanje šest ljudi ubijeno, a tisuće su ostale bez pristupa vodi.

To je prvi ruski napad ove veličine u nekoliko tjedana, prenosi Sky News.


Rusija: ‘Ovo je odmazda za Brjansk‘

Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je da je "masivni napad" koji je jutros pogodio Ukrajinu bio "odmazda".

Moskva je kazala da je to odgovor na navodni teroristički napad na rusku regiju Brjansk, koja graniči s Ukrajinom.

Prošlog je tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio da je Rusiju pogodio "teroristički napad" u južnoj regiji.

Ukrajina je pak optužila Rusiju za lažnu "provokaciju".

Međutim, činilo se da Kijev također implicira da su neki oblik operacije doista izveli ruski protuvladini partizani.

Putin je optužio počinitelje da su otvorili vatru na civile u automobilu, uključujući djecu.

Guverner Brjanska Aleksander Bogomaz rekao je da su u napadu ubijene dvije osobe i ranjen 11-godišnji dječak.


Harkiv bez vode i grijanja nakon masovnog raketnog udara

Jutros je Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, pogođen s 15 ruskih projektila.

Igor Terekhov, gradonačelnik Harkiva, rekao je da je grad ostao bez tekuće vode i grijanja nakon posljednjeg bombardiranja.

Dodao je da su nestašice struje dovele do prekida mobilnih komunikacija i javnog prijevoza u gradu.


Lavrov o razmjeni zarobljenika

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak tijekom konferencije za novinare sa svojim saudijskim kolegom, da su Saudijska Arabija i druge zemlje omogućile razmjenu ratnih zarobljenika s Ukrajinom.


Blizu granice s Ukranijom otkrivena aktivnost ruskog radara

Blizu granice s Ukrajinom otkrivena je aktivnost ruskog radara, objavio je Brady Africk s američkog Enterprise instituta. Africk navodi da se radi o aktivnosti radara sa sintetičkom aperturom (SAR) - vrsta radara koji se koristi za stvaranje dvodimenzionalnih slika ili trodimenzionalnih rekonstrukcija objekata - koju su detektirali sateliti te dodaje da bi se moglo raditi o radarskom ometanju ruskog sustava protuzračne obrane.


U nuklearci aktivirani svi generatori

U nuklearnoj elektrani Zaporižja aktivirano je svih 20 dizelskih generatora, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Osnovnu energiju za elektranu sada osigurava osam od tih dizelskih motora, dok su ostali u stanju pripravnosti, dodali su.

U priopćenju se navodi i da je ovo "prvi put da od 23. studenoga 2022. stranica potpuno izgubljeno napajanje".

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je kako su generatori na kojima sad radi elektrana - posljednja linija obrane.

"Ovo je šesti put da nuklearna elektrana mora ovako raditi. Dopustite mi da vas podsjetim – ovo je najveća nuklearna elektrana u Europi. Što mi radimo? Kako možemo sjediti i dopuštati da se ovo događa? Ovo se ne može nastaviti", dodao je.


U napadu na Lavov poginulo petero ljudi, u Hersonu troje

Guverner regije Lavov Maksim Kozicki iznio je dodatne pojedinosti o napadu u kojem je poginulo petero civila.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

"Danas, oko 4 sata ujutro, neprijateljski projektil pao je u okrugu Zoločiv tijekom zračnog napada. Poginula su tri muškarca i dvije žene koji su u tom trenutku bili kod kuće. Vatra je uništila tri stambena objekta, tri automobila, garažu i više gospodarskih objekata. Požar je ugašen. Rušenje uništenih objekata već je završeno. U rad je uključeno 28 spašavatelja, pet jedinica specijalne opreme i kinološki tim", napisao je na Twitteru.

Snimke dronom pokazuju posljedice udara.

Kijev je priopćio da je rusko granatiranje ubilo troje ljudi u četvrtak u Hersonu na jugu Ukrajine.

"Ruski teroristi ujutro su granatirali Herson. Udarili su u stanicu javnog prijevoza. Tri osobe su poginule od posljedica granatiranja", napisao je na društvenim mrežama šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak, javlja AFP.


Zelenski: Vraćaju se bijednoj taktici, ali neće im pomoći

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je na svom službenom Telegramu noćne napade:

"Bila je to teška noć. Masovni raketni napad diljem zemlje. Regije Kijev, Kirovohrad, Dnjepar, Odesa, Harkiv, Zapoižja, Lavov, Ivano-Frankivsk, Žitomir, Vinica. Napadi na kritičnu infrastrukturu i stambene objekte. Nažalost, ima ozlijeđenih i mrtvih. Moja sućut obiteljima.

Sve službe rade. Energetski sustav se obnavlja. Ograničenja su uvedena u svim regijama.

Neprijatelj je ispalio 81 projektil u pokušaju ponovnog zastrašivanja Ukrajinaca, vraćajući se svojoj bijednoj taktici. Okupatori mogu samo terorizirati civile. To je sve što mogu učiniti. Ali to im neće pomoći. Neće izbjeći odgovornost za sve što su učinili.

Zahvaljujemo čuvarima našeg neba i svima koji pomažu u otklanjanju posljedica okupatorskih tajnih napada", napisao je.


‘Rusi su ispalili više od 80 projektila‘

Ukrajinske zračne snage objavile su priopćenje putem Telegrama o valu napada iz Rusije tijekom noći. U njemu se tvrdi da su "obrambene snage Ukrajine uništile 34 krstareće rakete ... kao i četiri bespilotne letjelice ‘Shahed-136/131‘". Tvrdi se da je Rusija ispalila ukupno 48 krstarećih projektila tipa Kalibr.

U napadu je opisano da je sadržavao "ukupno 81 projektil različitih tipova” i da su "ispaljivanja izvršena iz deset strateških zrakoplova Tu-95, sedam zrakoplova dugog dometa Tu-22M3, osam lovaca Su-35, šest MiG-ova, 31K zrakoplov i tri nosača Kalibr KR u Crnom moru.”

"Kao rezultat organiziranih protumjera, osam vođenih zračnih projektila Kh-31P i Kh-59 nije postiglo svoje ciljeve. Važno je napomenuti da oružane snage Ukrajine nemaju sredstva sposobna uništiti Kh-22 i Kh-47 ‘Kinžal’ i S-300."

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


U Lavovu uništene tri kuće, četvero mrtvih

U raketnom napadu na Lavov poginule su četiri osobe, objavile su lokalne vlasti na Telegramu.

Zračna uzbuna trajala je četiri sata. Projektil je pao na stambeno područje i izbio je požar koji je do jutra ugašen.

"Zasad znamo za četiri mrtve osobe. Radi se o odraslim osobama, dva muškarca i dvije žene. Bili su kod kuće kad je raketa pala", rekle su lokalne vlasti.

Nije isključeno da ispod ruševina ima još mrtvih.

Uništene su tri kuće.


Gotovo polovica Kijeva bez grijanja

40% Kijeva ostalo je bez grijanja nakon napada na energetsko postrojenje.

image
Sergei Supinsky/Afp
image
Genya Savilov/Afp
image
Sergei Supinsky/Afp
image
Sergei Supinsky/Afp

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upravo je potvrdio da je jedna od eksplozija bila napad na elektranu, te da je 40% stanovnika Kijeva sada bez grijanja. Trenutačna temperatura zraka u Kijevu je 4°C.

Ukrajinski parlamentarac Oleksij Gončarenko kaže da je ovo bio najjači napad ove godine.


Nuklearna elektrana bez struje

Ruski napadi odsjekli su ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja od ukrajinske elektroenergetske mreže, objavila je jutros elektroenergetska kompanija Energoatom.

"Danas je prekinuta posljednja linija komunikacije između okupirane nuklearne elektrane Zaporižja i ukrajinskog elektroenergetskog sustava", stoji u priopćenju tvrtke Enerhoatom.

U kolovozu prošle godine požari uzrokovani granatiranjem prekinuli su posljednji preostali dalekovod do nuklearne elektrane Zaporižja privremeno je isključivši iz ukrajinske nacionalne mreže po prvi put u gotovo 40 godina rada.

Trebalo je dva tjedna da se ponovno uspostavi struja u elektrani.


Žitomir bez vode

Raketni napadi na Žitomir ostavili su ljude u gradu bez vode, javlja gradonačelnik tog grada.


Eksplozije još uvijek odjekuju Kijevom

Kijev Independent javlja da se, prema riječima jednog od njegovih novinara, prije nekoliko minuta u Kijevu čula još jedna jaka eksplozija.

Maxim Tucker iz Timesa jutros je objavio fotografiju dima koji se diže iz kijevske termoelektrane.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da je došlo do još jedne eksplozije u gradu, ovaj put u okrugu Svjatošin. Rekao je da su bile "dvije žrtve", iako je u ovoj fazi nejasno misli li na dvije osobe koje su ozlijeđene ili na dvoje umrlih.

"Sve službe idu na mjesto. U dvorištu jedne od stambenih zgrada gore automobili. Zračna uzbuna se nastavlja. Ostanite u skloništima! Dvije žrtve u okrugu Sviatošin. Liječnici pružaju pomoć na licu mjesta."


Zelenski: ‘Moja djeca su još uvijek u Ukrajini‘

Zelenski se sinoć pojavio na CNN-u u unaprijed snimljenom intervjuu.

Na pitanje Wolfa Blitzera što bi bilo potrebno da se on sastane s Putinom, Zelenski je rekao: "Nemamo okolnosti da razgovaramo s predsjednikom Ruske Federacije jer on ne drži svoju riječ".

"Nemamo povjerenja u njega", dodao je Zelenski.

"Rusija bi trebala napustiti naš teritorij. A nakon toga, rado se pridružujemo diplomatskim alatima. Odmah nakon toga možemo pronaći bilo koji format s našim partnerima".

Zelenski je dodao da su njegova djeca još uvijek u Ukrajini.

"Moja kći je krenula na fakultet, a moj sin ide u školu u Ukrajini", rekao je u intervjuu za CNN.

"Oboje su u Ukrajini. Vrlo su slični drugoj ukrajinskoj djeci. Živimo sa sirenama."

"Želimo pobjedu. Ne želimo se naviknuti na rat, ali smo se navikli na izazove. Svi žele jedno: okončati rat", rekao je.

Na pitanje CNN-a hoće li SAD poslati Ukrajini borbene zrakoplove F-16, Zelenski je rekao: "Pitanje borbenih zrakoplova je teško. Čekamo da se ova odluka donese. Ovo nam je stvarno potrebno i apeliramo na predsjednika da bi mogli početi obučavati ukrajinske pilote, a Biden mi je rekao da će se na tome raditi... Vjerujem da će nam Sjedinjene Države dati priliku da branimo svoje nebo", rekao je Zelenski.


SAD dobiva nalog za zapljenu aviona u vlasništvu Rosnefta

Sjedinjene Države dobile su u srijedu nalog za zapljenu zrakoplova Boeing u vlasništvu ruske naftne kompanije Rosneft, čija se vrijednost procjenjuje na više od 25 milijuna dolara, priopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Okružni sud SAD-a za istočni okrug New Yorka odobrio je zapljenu na temelju kršenja kontrole izvoza i sankcija protiv Rusije, priopćeno je.

Boeing je posljednji put bio u Sjedinjenim Državama u ožujku 2014., a vjeruje se da je u Rusiji ili putuje u ili iz Rusije, dodalo je Ministarstvo pravosuđa.

"Današnje mjere prisile pokazuju da postoji cijena koju treba platiti za ruske tvrtke i oligarhe koji flagrantno izbjegavaju sankcije koje su Sjedinjene Države uvele kao odgovor na neopravdani rat protiv naroda Ukrajine", rekao je američki državni odvjetnik Breon Peace.

Zapadne sankcije protiv Rusije zbog invazije Moskve na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. ometale su globalnu trgovinu i zakomplicirale mogućnosti financiranja ruskih naftnih tvrtki. Izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, našao se pod sankcijama Sjedinjenih Država.


OPEC+ ne treba nadoknaditi rusko smanjenje proizvodnje nafte

Nema potrebe da Organizacija zemalja izvoznica nafte poveća proizvodnju nafte kako bi nadoknadila smanjenje od 500.000 barela dnevno u Rusiji, rekao je Reutersu u srijedu angolski državni tajnik za naftu i plin.

"Vjerujemo da je ruska nafta još uvijek tamo", rekao je Jose Barroso iz Angole na marginama energetske konferencije u Houstonu. "Nađu način, pronađu nova tržišta... Postoji ravnoteža na tržištu."

Rusija je rekla da će od ožujka smanjiti dnevnu opskrbu za 500.000 barela. Grupa sedam zemalja, Europska unija i Australija uvele su 5. prosinca gornju cijenu pomorskog tereta ruske nafte, postavivši je na 60 dolara po barelu.

Ruska nafta pronašla je kupce u zemljama poput Kine i Indije koje nisu uvele sankcije.

Ako Kina uvozi više nafte iz Rusije, onda možda manje uvozi iz drugih zemalja, rekao je Barroso.

"Vjerujemo da trenutno nema potrebe da zemlje članice OPEC-a povećavaju svoju proizvodnju", dodao je.

OPEC i saveznici, poznati kao OPEC+, složili su se smanjiti svoj cilj proizvodnje za 2 milijuna barela dnevno od prošlog studenog do 2023. Kao dio toga, 10 članica OPEC-a koje obvezuje sporazum imaju cilj proizvodnje 25,416 milijuna barela dnevno.


Sirene za uzbunu diljem zemlje

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se širom zemlje jutros prije zore.

Dopisnica BBC-ja iz Ukrajine Miroslava Petsa napisala je na Twitteru:

"U Ukrajini je 3 ujutro. Rusija neće dopustiti Ukrajincima da noćas mirno spavaju. Puno bespilotnih letjelica i raketa ispaljenih u svim mogućim smjerovima u Ukrajini... Ovo je teror u kojem civili žive već više od godinu dana."


Raketni udari na niz ukrajinskih regija

Ruska vojska izvela je raketne udare na niz ukrajinskih regija rano u četvrtak, uključujući glavni grad Kijev, Lavov na zapadu zemlje, crnomorsku luku Odesu i drugi najveći grad u Ukrajini, Harkiv, prekinuvši struju u nekoliko područja, rekli su regionalni dužnosnici.

Napadi su pogodili široki niz ciljeva, uključujući gradove koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u središnjoj Ukrajini.

Guverner regije Odesa, Maksim Marčenko, rekao je da je masovni raketni napad pogodio energetsko postrojenje u lučkom gradu, što je dovelo do prekida struje.

"Kao rezultat masovnog raketnog udara, pogođena je energetska infrastruktura u regiji, kao i stambeni objekti", rekao je Marčenko na Telegramu. Rekao je da su protuzračne jedinice oborile neke projektile i da bi mogli uslijediti novi napadi.

"Srećom, nema žrtava. Na snazi su restrikcije struje."

Guverner regije Harkiv Oleh Sinehubov rekao je da je grad i regiju pogodilo oko 15 projektila.

"Infrastruktura je ponovno bila među metama. Informacije o žrtvama se prikupljaju.", rekao je na Telegramu.

Još jedan udar zabilježen je u središnjem gradu Dnjepru i u zapadnim gradovima Lutsk i Rivne, daleko od prve linije u prošlogodišnjem ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:49