Radoslaw Sikorski

Zabrinjavajući intervju poljskog šefa diplomacije: ‘I jednog i drugog moram shvatiti ozbiljno. Pripremite se...‘

Šef poljske diplomacije također je odbacio optužbe na račun Ukrajine da je klijent Zapada i da njome vladaju nacisti

Radoslaw Sikorski

 Dominika Zarzycka/Alamy/Alamy/Profimedia/Dominika Zarzycka/alamy/alamy/profimedia

Radoslaw Sikorski, šef poljske diplomacije, tvrdi da će Rusija pokušati testirati jamstva koja daje NATO i da mora prijetnje o napadu na Poljsku shvatiti ozbiljno.

- Ako Putin prijeti, ako bivši predsjednik Medvedev prijeti, onda ja nažalost moram vjerovati tim prijetnjama. Pripremite se na to da će Rusija pokušati testirati sigurnosna jamstva NATO-a - rekao je Sikorski dopisniku poljske televizije TVN24 u SAD-u.

Ovog petka na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, poljski ministar vanjskih poslova odustao je od svog pripremljenog govora i izravno se obratio ruskom veleposlaniku u UN-u Vasiliju Nebenzji kako bi od točke do točke demantirao njegove optužbe protiv Zapada i Poljske.

- Nebenzja kaže da smo zarobljenici rusofobije, ali fobija je iracionalan strah. Mi gotovo svakodnevno dobivamo prijetnje nuklearnim uništenjem od bivšeg predsjednika Rusije i Putinovih propagandista. Tvrdim da to nije iracionalno - rekao je Sikorski u UN-u.

Šef poljske diplomacije također je odbacio optužbe na račun Ukrajine da je klijent Zapada i da njome vladaju nacisti.

- Zapravo se Kijev bori da bude neovisan. On ih naziva nacistima. Pa, predsjednik je Židov, ministar obrane je musliman i nemaju političkih zatvorenika. Kaže da Ukrajina tone u korupciji. Pa, Aleksej Navaljni je dokumentirao koliko je čista i puna poštenja njegova zemlja - rekao je Sikorski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:30