NE ODUSTAJU

Zabrinuti jer su bez budućnosti: Mladi Španjolci 'kampirat' će u centru Madrida još najmanje tjedan dana!

Indignirani mladi Španjolci, kako su se sami prozvali, nisu napustili najprometniji trg u centru Madrida, ni za vrijeme lokalnih izbora

MADRID - Indignirani mladi Španjolci, kako su se sami prozvali, nisu napustili Puertu del Sol, najprometniji trg u centru Madrida, ni u nedjelju, dok su u zemlji trajali općinski i oblasni izbori. Kritičan tenutak izbio je u noći s petka na subotu. Njih tridesetak tisuća okupiralo je Puertu del Sol.

Promijenili instrukcije

Policiji su u međuvremenu promijenili instrukcije, naredivši da intervenira samo bude li nereda, pa intervencije nije bilo. Ta gomila mladih pokazala se sposobnom samoupravljati, hraniti, održavati red, usaglašavati gledišta, pokazala se odgovornijom od onih koji su policiji prethodno naredili primjenu brutalne sile protiv apsolutno miroljubivih prosvjednika, pokazala se sposobnom za samostalan život - koji joj ne dopušta nezaposlenost i, po njima, nebriga političara i pohlepa banaka.

Jutros se Puerta del Sol doimala kao depandansa parka Retira, gdje mladi i nešto stariji Madrižani imaju piknik svake nedjelje. Cure s maramama i sunčanim naočalama sjedile su, zajedno s momcima, ne na travi nego na pločniku, pod nezbunjivim kipom kralja Carlosa III, zvanoga i “Političar” i “najbolji gradonačelnik Madrida”. Sve u svemu: živa slika mira i sklada.

Ostaju još tjedan dana

Ali ispod i dalje tinja: Pokret M15 pokazao je da je u španjolskoj državi zinuo jaz između sistema i mladosti, koja je budućnost zemlje. I koja za sebe tu kaže, s mirnim ogorčenjem, da je “Mladost bez budućnosti”. Inače se ne bi utaborili tu, nego kilometar i po istočnije, u Retiru, gdje je u 2. svibnja, na skupu tristotinjak mladih, zapravo kresnula ideja o okupljanju.

Ona ne bi upalila, svemu Internetu unatoč, da nije bilo akumuliranog nezadovoljstva i volje za djelovanjem unatoč rezignaciji. I izbori su bili samo okidač a ne razlog. “Indignirani” su najavili da će na Puerti del Sol ostati još jedan tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:21