PTIČJA GRIPA

‘Zabrinuti smo! Jedan slučaj je posebno alarmantan, ne znamo je li se dogodio prijenos s čovjeka na čovjeka...‘

Još nije jasno je li se dogodio prijenos s čovjeka na čovjeka ili su dva slučaja nastala zbog istih okolišnih uvjeta

Kambodža, ilustrativna fotografija

 Tang Chhin Sothy/Afp

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) surađuje s kambodžanskim vlastima nakon što su u zemlji potvrđena dva slučaja ptičje gripe H5N1 kod ljudi. Dr. Sylvie Briand, direktorica pripravnosti i prevencije za epidemiju i pandemiju, opisala je situaciju zabrinjavajućom zbog nedavnog porasta slučajeva kod ptica i sisavaca, prenosi Reuters.

Novinarima je rekla da WHO preispituje svoju odluku o globalnoj procjeni rizika zbog nedavnih razvoja događaja. Ranije ovog mjeseca UN-ova zdravstvena agencija procijenila je rizik od zaraze kao nizak. Kambodžanske vlasti u četvrtak su izvijestile o smrti 11-godišnje djevojčice preminule od ptičje gripe i započele testiranje 12 njezinih kontakata. Njezin otac, koji je pokazivao simptome, također je pozitivan na virus.

- Globalna situacija s H5N1 zabrinjavajuća je s obzirom na široku raširenost virusa među pticama diljem svijeta i sve veći broj slučajeva u sisavaca, uključujući ljude. WHO ozbiljno shvaća rizik od ovog virusa i poziva sve zemlje na povećani oprez, rekla je Briand.

Briand je rekla da još nije jasno je li se dogodio prijenos s čovjeka na čovjeka ili su dva slučaja nastala zbog istih okolišnih uvjeta, vjerojatno bliskog kontakta sa zaraženim pticama ili drugim životinjama. Novi soj H5N1 pojavio se 2020. godine i posljednjih mjeseci uzrokuje rekordan broj smrti među divljim pticama i domaćom peradi. Također je zarazio sisavce, što je izazvalo globalnu zabrinutost.

Za razliku od ranijih izbijanja H5N1 ovaj podtip ne uzrokuje značajne bolesti kod ljudi, slučajevi koji su do sad prijavljeni imali su samo blage simptome. Stručnjaci smatraju da bi virus trebao mutirati da bi došlo do prijenosa na ljude. Bez obzira na to, WHO pojačava napore da osigura zalihu lijekova i cjepiva protiv pandemije ako dođe do promjene situacije.

- To moglo potrajati četiri do pet mjeseci, rekao je Richard Webby, direktor Suradničkog centra WHO-a za studije o ekologiji influence kod životinja i ptica u dječjoj bolnici St. Jude. Međutim, neka zaliha cjepiva bit će dostupna u međuvremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:43