SVE VEĆA ZABRINUTOST

ZABRINUTOST U BIJELOJ KUĆI Trumpu ručnici u Air Force One nisu dosta mekani, ne želi izvješća duža od jedne stranice, zivka savjetnike u 3 ujutro...

 Carlos Barria / REUTERS

Nakon što je Donald Trump ušao u Bijelu kuću, bilo je jasno da se stvari neće odvijati po uobičajenom obrascu na adresi Pennsylvania Avenue 1600.

Tijekom duge i nerijetko mučne kampanje Trump se pokazao kao potpuno drugačiji kandidat za predsjednika, čovjek koji komunicira preko uvreda, koji se hvalio seksualnim napastovanjem žena, kojem su laži i vulgarnosti dio svakodnevnog repertoara i čiji enormni ego je u velikom disparitetu s njegovim realnim mogućnostima. Usprkos svemu tome, Donald Trump na kraju je izabran za 45. predsjednika SAD-a, iako je dobio gotovo 3 milijuna glasova manje od svoje protukandidatkinje, naizgled svima antipatične Hillary Clinton.

Trump nije još ušao u treći tjedan mandata kad je New York Times objavio priču u kojoj insajderi za novog predsjednika kažu da noću luta Bijelom kućom u kućnom ogrtaču, konstantno gleda televiziju i potom frustraciju zbog kritika na vlastiti račun, ili svoje administracije općenito, iskaljuje bijesnim postovima na Twitteru. U sličnom tonu bio je i tekst Associated Pressa o Trumpovom telefonskom razgovoru s meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom u kojem je Trump svojem kolegi preko granice rekao da mu prestane slati "bad hombres" (loše momke) inače će poslati američke trupe da "srede stvari" (kasnije je Bijela kuća rekla da se predsjednik samo šalio, čime su potvrdili sadržaj razgovora). Nešto kasnije je pak prigovarao australskom premijeru Malcomu Turnbullu da je njihov razgovor "bio najgori dosad" od svih koje imao sa stranim liderima.

Danas je Huffington Post objavio tekst u kojem se navodi još nekoliko situacija koje zorno pokazuju impulzivan i nepredvidljiv karakter. Tako je nedavno bio zbunjen pitanjem je li slabi ili jaki dolar bolji za američku ekonomiju. Ništa neobično u tome, o istom pitanju su njegovi prethodnici sigurno konzultirali nebrojene makroekonomiste, ali Trump nije kao bivši predsjednici. On je za odgovor na to pitanje u tri ujutro zvao svojeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, umirovljenog generala Mikea Flynna, kažu dva izvora za Huffington Post upoznata sa situacijom.

Naravno, Flynn je stručnjak za vojna i sigurnosna pitanja, ali ne za makroekonomiju te je svojem šefu iskreno rekao da ne zna odgovor na njegovo pitanje i da bi možda bilo bolje da pita nekog ekonomista je li SAD-u u interesu slabiji ili jači dolar. Trump navodno nije bio oduševljen odgovorom, a valja napomenuti da ni Bijela kuća ni Flynnov ured nisu htjeli komentirati ni potvrditi detalje razgovora.

Nadalje, novinari Huff Posta od svojih izvora iz Bijele kuće saznali su da novi predsjednik ne želi čitati duge memorandume koji dolaze na njegov stol, i preferira da ne budu duži od jedne stranice - također, moraju imati istaknute bitne stvari, ali ne više od devet puta po stranici. S druge strane, najviše ga razvesele ili iritiraju male stvari. Tako je i dalje fasciniran sistemom telefona u Bijeloj kući, a istovremeno se požalio da ručnici za ruke u Air Force One zrakoplovu nisu dovoljno mekani.

Naročito je opsjednut gostovanjima svojih pomoćnika na televiziji. Iako bivši predsjednici u pravilu nisu imali vremena gledati kako njihovi tajnici za medije odrađuju dnevne brifinge za novinare, Trumpu je to dio rutine. A u duhu svoje opsjednutosti televizijom, gleda čak i "Saturday Night Live" na kojem ga svaki tjedan ismijavaju, što njegov ego ne podnosi najbolje.

Sve ove informacije Huffington Post dobio je od pojedinaca iz federalnih agencija ili Bijele kuće, koji su s novinarima razgovarali pod uvjetom anonimnosti u strahu za svoj posao, što je razumljivo u "normalnim" okolnostima, a kamo li ne s impulzivnim i osvetnički raspoloženim predsjednikom koji je prije svega opsjednut svojim imidžem i slikom u javnosti, a manje s detaljima svoje politike.

- U ovom gradu sam 26 godina i nikada nisam vidio ovako nešto. Iskreno, mislim da ovaj predsjednik nije psihički zdrav - kratko je komentirao bivši visoki dužnosnik State Departmenta za vrijeme Busha mlađeg, Eliot Cohen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:35