MORE ZLOČINA

Zadnji čavao u lijes najliberalnijeg grada na svijetu: ‘To je to, ovdje zakoni više ne postoje‘

Od početka godine prijavljeno je 2947 zločina koja uključuju ubojstva, teške napade, silovanja i pljačke

Kamp beskućnika u Oaklandu

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Čovjek odjeven u dronjke baulja ulicom dok ga promatra oaklandski domorodac Seneca Scott koji rijetko zalazi u ovaj dio grada bez pištolja. Scott (44) je bivši kandidat za gradonačelnika i aktivist koji svakodnevno prolazi pored narkomana i dilera koji složno žive među spaljenim automobilima i kamionima, piše The Times.

- U Oaklandu trenutno ne postoji vladavina zakona. Čak je i liberalima dosta, nasilje je naglo poraslo u svjetlu progresivnih politika o drogama koje su dovele do porasta ovisnosti o fentanilu, tvrdi Scott dok obilazi grad koji je možda najljevije krilo Amerike.

Prije nekoliko tjedana djeca su uhvaćena u unakrsnoj pucnjavi vatrenim oružjem, tvrtke su na meti pljačkaša, a žene se ne osjećaju sigurno nakon brojnih napada na ulicama grada. Čak je i sudac bio meta napada u kojem mu je pod prijetnjom pištoljem otuđen Rolex, samo nekoliko metara od glavne zgrade suda u Oaklandu.

- Političari ne žele ukloniti nastambe, koje su utočišta za ovisnike, zbog toga što vjeruju da ljudi imaju pravo živjeti gdje žele. To je dio libertarijanskog stava Kalifornije prema društvenim problemima koji ostavlja dijelove gradova ovisnicama, kaže Scott.

Prošle godine trima kalifornijskim gradovima, Oaklandu, San Franciscu i Los Angelesu, blokirani su prijedlozi za postavljanje nadziranih mjesta za ubrizgavanje droga na kojima ovisnici mogu pod medicinskim nadzorom primati supstance bez straha od predoziranja i zaraze. Takvu odluku donio je guverner države Gavin Newsom.

image

Guverner Gavin Newsom

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Velik dio krivnje za rastuću stopu kriminala svalio je na leđa Pamele Price, odvjetnice za građanska prava koja je prošle godine izabrana za okružnu tužiteljicu okruga Alameda, koji uključuje i Oakland. Price se vodi time da se dobar tužitelj ne bi trebao zalagati za "vječan status quo" i podržava sudske smjernice koje pogoduju uvjetnim kaznama i blažem kažnjavanju kriminalaca.

Njezin se mandat pokazao kaotičnim, u uredu su podnesene brojne ostavke zbog tvrdnji da je tužiteljica na strani kriminalaca umjesto žrtvi. Često zahtijeva drastično blaže kazne, tako je primjerice htjela da se optuženiku za trostruko ubojstvo ponudi mogućnost nagodbe kojom bi ga se osudilo tek 15 godina zatvora.

Sudac je odbio mogućnost nagodbe. Price je ignorirala sve kritike primljene na račun svog pristupa tvrdeći da su motivirane rasizmom zbog toga što je crnkinja.

- Dva klinca su me pretukla ispred kuće u ponedjeljak navečer. Udarali su me šakama i nogama te su me vukli ulicom, rekla je žena na sastanku s političarima.

Od početka godine prijavljeno je 2947 zločina koja uključuju ubojstva, teške napade, silovanja i pljačke, što predstavlja porast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pljačke su porasle za 13 posto, silovanja za 23 posto, a krađe motornih vozila za čak 28 posto.

Bruce Beasley, svjetski poznat kipar apstraktnog ekspresionizma, život je posvetio poboljšanju područja radeći na uvođenju ulične rasvjete i pločnika u pretežito crnačkoj četvrti. 1960-ih bio je ponosni član krajnje ljevice, no sada je pogođen kaosom koji su izazvali super-liberali, kako ih naziva.

- Nikog nije briga hoće li ta politika funkcionirati, vođeni su samo ideologijom. Takva politika je nerealna i uzrokuje veliku štetu, ali njima se čini ispravnom, rekao je kipar čije molbe za više policijskih patrola i ulične rasvjete kako bi se susjedstvo očuvalo sigurnim nisu uslišene.

- Više od 60 godina, koliko sam ovdje, nikada nisam čuo pucnjeve u ovom bloku. Sad smo imali otvorene borbe oružjem - ne samo povremenu pucnjavu, nego ljude koji pucaju jedni na druge na ulici mecima koji pogađaju kuće, očajnički je utvrdio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:18