DEMONSTRACIJA SILE

Zaglušujuća buka na nebu iznad Banje Luke, pogledajte američke F-16-ice u akciji: ‘Nećemo mirno promatrati rušenje Daytona‘

Vojna vježba američkih borbenih zrakoplova F-16 nad zračnim prostorom BiH znak je potpore teritorijalnim integritetu te zemlje
 Veleposlanstvo SAD-a u BiH

Održana je vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i američkih zračnih snaga, priopćeno je iz američkog veleposlanstva u BiH. Tijekom popodneva, dva borbena aviona F-16 Fighting Falcon američkih zračnih snaga izveli su vježbu zračnog napada u suradnji sa kontrolorima zračne podrške specijalnih snaga Vojske SAD-a i OSBiH, javlja Klix.ba.

Vježba je održana na području Tuzle i Brčkog.

Ova bilateralna obuka, kako je ranije priopćeno iz Veleposlanstva SAD-a u BiH, predstavlja primjer napredne suradnje koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država očuvanju teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, suprotstavljajući se antidejtonskim i secesionističkim aktivnostima.

SAD ističu da Ustav Bosne i Hercegovine ne dopušta pravo na secesiju te da će djelovati ako bilo tko pokuša promijeniti ovu osnovnu odrednicu Dejtonskog sporazuma. "Sjedinjene Američke Države neće mirno promatrati osporavanje institucija BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma", poručuju iz Veleposlanstva.

Ova obuka je dio nastojanja američkih snaga da razmjenjuju taktike, tehnike i procedure sa OSBiH. Misiju je podržao i avion KC-135 Stratotanker koji je izveo dolijevanje goriva u zraku za F-16-ice iznad entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

image
Veleposlanstvo SAD-a u BiH

Američke zračne snage u Europi i Africi redovno surađuju s regionalnim partnerima kako bi pružile prilike za obuku, poboljšale interoperabilnost i pokazale zajedničku predanost ciljevima zajedničke sigurnosti.

"Bosna i Hercegovina je ključni partner SAD-a s zajedničkim ciljem postizanja regionalne stabilnosti", priopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Avioni SAD-a su se odmah vratili u bazu nakon završetka misije.

"Mogućnost brze raspodjele, dosezanja cilja i povratka kući pokazuje sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da projicira snagu bilo gdje u trenutku, te djeluje uz saveznike i partnere", dodaje se u priopćenju.

image
Veleposlanstvo SAD-a u BiH

Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je danas oko 17 sati zvuk preleta aviona iznad Banje Luke u trenutku dok je trajala svečana akademija povodom obilježavanja neustavnog "Dana RS-a".

Kako se može čuti u videozapisu, veoma glasan zvuk prolomio se nebom iznad Banje Luke, a nejvjerojatnije se radi o američkom avionu KC -135 Stratotanker za nadopunu goriva koji je danas poletio iz Velike Britanije i tijekom dana je kružio iznad Bosne i Hercegovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:53