HOMOFOBIJA

ZAGREPČANKA MARIANA 'Prijetio je ubojstvom jer sam se s djevojkom ljubila u Novom Sadu'

Mariana Cerovečki, zagrebačka aktivistica, i Isidora Karišik, njezina djevojka iz Srbije, verbalno su napadnute u petak oko 17 sati u centru Novog Sada samo zato što su se ljubile i izražavale bliskost.

Uz prijetnje smrću i batinama, zaljubljenim djevojkama koje su se držale za ruku prišao je sredovječni muškarac koji ih je počeo vrijeđati zbog toga jer su lezbijke. Kada su Isidora, aktivistica novosadske LGBT udruge, i njezina djevojka Mariana shvatile da je muškarac nasilan, počele su snimati scenu mobitelom, a snimku su objavile na YouTubeu.

Snimile ga mobitelom

Međutim, taj je filmić izazvao još žešće reakcije homofoba pa je na kraju uklonjen s YouTubea.

Incident je srećom prošao bez fizičkog obračuna, ali su djevojke, zabrinute za svoju sigurnost, slučaj prijavile policiji. Obje su bile šokirane događajem, posebice jer je riječ o Novom Sadu, gradu koji je na glasu kao tolerantnija sredina od ostatka Srbije. Objasnile su i da im nije bila namjera provocirati; zbog razdvojenosti se dugo nisu vidjele pa su ih preplavile emocije.

- Potresena sam i preplašena što je jedan poljubac mogao izazvati toliki bijes čovjeka. Moja djevojka došla je iz Hrvatske i s obzirom na udaljenost, pri našem susretu došlo je do pojačanih emocija i razmjene poljubaca. U očima tog čovjeka vidio se bijes i mržnja.

Nismo mu htjele ništa odogovarati jer je moglo doći i do fizičkog napada - prepričala je nemili događaj Isidora za tamošnji LGBT portal.

Isidora i Mariana sjedile su na klupi kada im je prišao nasilnik i počeo govoriti da ih treba biti sram zbog toga što rade na tom mjestu. Nakon toga Isidora mu je rekla da je to centar grada i da su se samo ljubile, a onda su uslijedile prijetnje batinama i uvrede.

Pobjegla iz Srbije

- Šokirana sam činjenicom da se u centru jednog europskog grada nasilnici mogu tako ponašati - rekla je Mariana, koja se zbog stresa i straha za svoju sigurnost brzo vratila u Hrvatsku iako je imala namjeru dulje biti u Srbiji.

Slučaj sada istražuje srpska policija da bi vidjela ima li dovoljno elemenata za pokretanje kaznenog postupka. Mariana Cerovečki u Zagrebu je poznata u aktivističkim krugovima. Članica je Udruge Zagreb Pridea. Također, jedna je od osnivačica prvog hrvatskog Festivala etike koji organizira njezina udruga Stop specizmu. Udruga se bori protiv specizma, odnosno protiv diskriminacije po vrsti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:50