MISTERIOZNA SMRT

Zagrepčanka u Oxfordu krenula na koncert, završila u Temzi sa sumnjivim ozljedama. Policija odustala od istrage

Policija je razvila četiri teorije o mogućem uzroku smrti gospođe Maje, ali ni za jednu nemaju dovoljno dokaza
Maja O'Brien (lijevo)
 Thames Valley Police, Profimedia

Policija je odustala. Smrt dr. Maje O’Brien, sjajne flautistice i umirovljene predavačice na Sveučilištu Oxford, čije je tijelo pronađeno u rijeci kako pluta s licem prema dolje, zauvijek će “ostati misterij”, potvrdila je istraga ovog tjedna. Gospođa O’Brien bila je rođena u Hrvatskoj.

Policija je objavila da nema dovoljno dokaza da se smrt tumači bilo kao samoubojstvo bilo kao nesretan slučaj.

Riječ je o slučaju koji je izazvao veliki interes u sveučilišnoj zajednici i regiji budući da je dr. O’Brien nestala 28. ožujka 2019. godine. Trebala je doći na koncert svog orkestra, ali se nije pojavila. Njezino je tijelo bilo pronađeno u rijeci nakon četiri tjedna, 22. travnja. Policija je smrt tretirala “neobjašnjenom”, ali ne i “sumnjivom”. Gospođa O’Brien je tijekom dana išla sastati se s nekom osobom “za koju se vjeruje da je iz Hrvatske ili istočne Europe”, prenio je tada BBC. Nakon toga je bio uhićen 45-godišnjak koji je uz sebe imao flautu, ali je ubrzo pušten jer je otkriveno da je flauta njegova. Naime, prema policijskim spoznajama dr. O’Brien je nosila flautu na čišćenje pa se sumnjalo da je možda riječ o ubojstvu iz koristoljublja. Nakon koncerta je trebala putovati u Hrvatsku na odmor, što je potvrdila svojim kolegama iz orkestra.

Policija je danima pretraživala rijeku Temzu da bi konačno tijelo nesretne umirovljene doktorice znanosti pronašli u rukavcu Hinksey u blizini Kennington Roada u Oxfordu. Autopsija je pronašla zabrinjavajuću ozljedu: prijelom lijeve gornje tiroidne hrskavice što se često povezuje s davljenjem. Policija je u istrazi otkrila i da je gospođa O’Brien na Googleu tražila “smrt utapanjem” 15. listopada 2018. godine. No, svi su njezini prijatelji i obitelj tvrdili kako to nema smisla jer je bila vrlo zadovoljna svim aspektima svog života.

Nakon toga su definirane četiri teorije:

  • da je dr. O’Brien napustila dom s namjerom da sebi naudi;
  • da je napustila dom s nepoznatom namjerom, ali je došlo do nepoznatog zdravstvenog problema zbog koje je pala u rijeku;
  • naudio joj je netko poznat;
  • naudila joj je nepoznata treća strana.

Sada je sve to odbačeno. I slučaj ostaje nezaključen. U listopadu 2019. godine policija je potvrdila da vjeruju da je gospođa O’Brien, koja je vozila bicikl, pala u rijeku.

Gospođa O’Brien rođena je u Zagrebu kao Maja Zlatić 1940. godine. Otac Savo bio je liječnik, a majka Lida inženjerka, navodi u nekrologu Oxford Mail. Tijekom rata za nju je brinula baka s kojom je 1943. godine otišla u Italiju. Obitelj se ponovno okupila u Zagrebu nakon rata, a tadašnja gospođa Zlatić upisala je studij psihologije. Zaposlila se u jednoj zagrebačkoj psihijatrijskoj bolnici, a zatim je otišla u Veliku Britaniju u želji da nauči jezik. Isprva je radila kao dadilja, a zatim je upoznala svog budućeg supruga, Terencea. Vjenčali su se 1968. godine, a deset godina kasnije posvojili su kćer Petru. Vratila se svojoj profesiji, stekla doktorat psihologije na University College u Londonu, radila u bolnicama kao psihoterapeutkinja, zatim otvorila i svoju privatnu praksu, a uz to je i predavala. Na Oxford je prešla 1996. godine i ostala do mirovine. Sa suprugom je dijelila strast prema muzici, on je svirao mandolinu i gitaru. Rastali su se, ali i dalje ostali dobri prijatelji. Svoje je flautiste dr. O’Brien od 2013. godine redovito dovodila u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 15:59