PANEL ZA KLIMATSKE PROMJENE

'Zagrijavanje Zemlje idućih je desetljeća nemoguće zaustaviti'

 AP

Došao sam u Hrvatsku kako bih u vašem parlamentu govorio o klimatskim promjenama, rekao nam je dr. Rajendra Pachauri, predsjednik Međuvladina panela za klimatske promjene (IPCC), organizacije koja je 2007., zajedno s bivšim američkim potpredsjednikom Alom Goreom, dobila Nobelovu nagradu za mir.

IPCC, koji su 1988. godine utemeljili Ujedinjeni narodi (UN) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO), okuplja oko 3000 klimatologa iz cijelog svijeta. Oni pažljivo pregledavaju tisuće objavljenih istraživanja te donose zaključke i simuliraju potencijalne klimatske scenarije.

U posljednjem izvještaju iz 2007. godine (AR4) utvrđeno je da su klimatske promjene neupitne te je sa sigurnošću većom od 90 posto zaključeno da su uzrokovane čovjekovom djelatnošću, odnosno izgaranjem fosilnih goriva.

Skandal Climategate

U zaključku AR4 istaknuto je da emisija stakleničkih plinova ne smije prijeći kritičnu razinu, čega bi posljedica bila globalni porast temperature zraka veći od 2 Celzijeva stupnja u 21. stoljeću. Iznad te vrijednosti potaknuli bi se nepovratni procesi koji bi rezultirali katastrofičnim prirodnim učincima poput porasta srednje razine mora za šest do sedam metara.

No, IPCC je u studenome 2009. pogodio skandal nazvan Climategate jer su hakeri na internetu objavili više od 1000 privatnih e-mailova što su ih britanski klimatolozi razmjenjivali sa svojim kolegama iz svijeta. Neke od hakiranih e-mail poruka klimatološki su skeptici u javnosti predstavili kao dokaz da se manipuliralo podacima.

Dr. Pachauri, je li afera Climategate potkopala donedavno neupitan znanstveni kredibilitet IPCC-a?

- Na drugima je da to prosude. No, IPCC nastavlja svoj rad, kojem je posvećena svjetska znanstvena zajednica. Ubrzali smo planove o završetku dvaju važnih specijalnih izvještaja. Naš peti izvještaj procjene, AR5, bit će dovršen 2014. godine, a sadržavat će nekoliko novih i detaljno razrađenih tema.

Smanjenje emisije

Protokol iz Kyota, čiji je cilj stabilizacija emisije stakleničkih plinova, istječe 2012. Kakav je status njegova nasljednika?

- Pregovori o nasljedniku Protokola iz Kyota dio su aktivnosti u sklopu UN-ove Okvirne konvencije o promjeni klime. Jako je teško predvidjeti kakav će biti rezultat tih rasprava.

Možemo li zaustaviti globalno zagrijavanje?

- U svom posljednjem izvještaju, AR4, IPCC je za idućih 20 godina predvidio zagrijavanje od 0,2 Celzijeva stupnja po desetljeću. Čak i kada bismo zadržali razine stakleničkih plinova na onima iz 2000., ne bismo više mogli izbjeći zagrijavanje od oko 0,1 Celzijev stupanj po desetljeću.

Naši napori u ublažavanju posljednica globalnog zagrijavanja tijekom iduća dva do tri desetljeća imat će važnu ulogu u smanjenju emisija.

Je li svijet spreman na postizanje klimatskog sporazuma? Na konferenciju u Kopenhagenu došli su lideri 100 zemalja, ali nije se dogodilo ništa.

- Širenje svijesti i razumijevanje znanstvenih činjenica o globalnom zagrijavanju moglo bi poslužiti kao osnova za djelovanje. U AR4 istaknuli smo da je prijeko potrebno odrediti vrhunac razine stakleničkih plinova u atmosferi kako bi nakon toga njihova koncentracija padala. Nadam se da globalna zajednica shvaća realnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:30