NOVA FRONTA

Zahuktava se sukob na Crvenom moru: ‘Svi koji putuju u Izrael bit će uništeni, ostali su dobrodošlli‘

Viši dužnosnik jemenskih Huta otkrio je što stoji iza njihovih napada na brodove u Crvenom moru

Stanovnici Jemena izašli su na ulice u golemom broju kako bi dale podršku Palestincima

 Osamah Yahya/Zuma Press/Profimedia/

Niz napada koje je na Crvenom moru izvela jemenska islamistička milicija mogla bi imati katastrofalne posljedice po Izrael. Dvije najveće svjetske brodarske kompanije, Maersk i Hapag Lloyd, već su obustavile svu plovidbu Crvenim morem. Istovremeno, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i Sjedinjenim Američkim Državama optužuje Iran da opskrbljuje Ansar Allah naprednim projektilima i bespilotnim letjelicama. Što i Teheran i predstavnici Ansar Allaha poriču.

Viši dužnosnik grupe Ansar Allah, poznatije i kao jemenski Huti, ispričao je Newsweeku što stoji iza njihovih napada i zašto brodovi koji nisu na putu za Izrael ne trebaju brinuti za sigurnost.

- Naša operacija usmjerena je isključivo protiv cionističkog neprijateljskog entiteta, kao i svih protiv brodova koji putuju prema izraelskim lukama. Nismo napali niti nijedan brod koji ne odgovara rekao je za Newsweek zamjenik tajnika za informiranje Ansar Allaha Nasreddin Amer.

- Cilj naše operacije je jasan, a to je dopremanje pomoći, hrane i lijekova u Gazu - dodao je.

Na pitanje da prokomentira odluke međunarodnih brodarskih divova da obustave plovidbu Crvenim morem, Amer je okrivio narativ koja, kako kaže, plasiraju Izrael i Sjedinjene Američke Države.

- Uvjeravamo sve brodarske tvrtke da nema rizika za vas ili vaše brodove. Osim ako naše odredište nisu samo izraelske luke - poručuje Amer.

image

Izraeslki brodovi u Crvenom moru meta su napada Huta

Mati Milstein/Zuma Press/Profimedia/

Najveći brodari su zabrinuti

Odluka o obustavi plovidbe, donesene ovoga petka, dosad su najozbiljnije reakcije na Ansar Allahove napade. U izjavi koju je podijelio Newsweek, predstavnik kompanije Maersk opisao je zašto su donijeli takvu odluku.

"Duboko smo zabrinuti zbog sigurnosne situacije u južnom Crvenom moru i Adenskom zaljevu. Nedavni napadi na trgovačka plovila u tom području alarmantni su i predstavljaju značajnu prijetnju sigurnosti i sigurnosti pomoraca. Nakon incidenta koji je u koji je jučer bio uključen Maersk Gibraltar, kao i još jednog napada na kontejnerski brod, naložili smo svim Maerskovim brodovima u području koji trebaju proći kroz tjesnac Bab al-Mandab da obustave svoje putovanje do daljnjeg", stoji u izjavi.

Vojni glasnogovornik Ansar Allaha Yahya Saree potvrdio je da su u četvrtak projektili ispaljeni na brod Maersk Gibraltar, koji je plovio pod zastavom Hong Konga, kao i na dva druga broda pod zastavom Liberije, MSC Alanya i MSC Palatium III u petak. Saree je naveo da su sva tri broda "išla prema izraelskom entitetu", te da su akcije poduzete "nakon što je posada broda odbila odgovoriti na pozive jemenskih pomorskih snaga".

- Jemenske oružane snage potvrđuju da nastavljaju sprječavati sve brodove koji idu prema izraelskim lukama da plove Arapskim i Crvenim morima dok ne donesu hranu i lijekove koji su potrebni našoj nepokolebljivoj braći u Pojasu Gaze", poručio je Saree nepreglednoj gomili koja je izašla na ulice Sanua, kako bi iskazali podršku Palestincima.

Huti ne miruju

Ansar Allah preuzeo je 2014. glavni grad Jemena, Sanu, te od tada traje krvavi građanski rat između spomenute skupine i svrgnute jemenske vlade pod vodstvom Rašada al-Alimija. Dok Iran i Sirija smatraju da je vladavina Huta legitimna, Saudijska Arabija i njihovi arapski partneri podupiru jemensku međunarodno priznatu vladu. Kao i SAD.

U Jemenu je od travnja prošle godine na snazi primirje, no Huti ne miruju. Od izraelske ofenzive na Gazu, Ansar Allah više je puta lansirao salve projektila i dronova na mete u južnom Izraelu. Neke projektile presrele su Izraelske obrambene snage, a druge američki ratni brodovi koji su djelovali u blizini obale Jemena.

Budući da Izrael već trpi gospodarsku stagnaciju zbog sukoba u Gazi i eskalacije sukoba s Hezbollahom duž sjeverne granice s Libanonom, uskraćivanje komercijalnog pristupa Crvenom moru mogao bi po Izrael imati ogromne ekonomske posljedice.

Američki razarač u Crvenom moru srušio 14 dronova lansiranih iz Jemena

Američki razarač u Crvenom moru srušio je u subotu 14 dronova lansiranih s "područja Jemena koja su pod nadzorom Hutija", objavilo je američko vojno zapovjedništvo za Bliski istok (Centcom), a sve više velikih brodara prekida promet tim morskim putem zbog nesigurnosti plovidbe.

Dronovi su "identificirani kao jurišni" te su "srušeni tako da nisu oštetili brodove u zoni niti ima ranjenih", objavio je Centcom na društvenoj mreži X.

Operacija izvedena s razarača USS Carney, dogodila se u subotu rano ujutro po mjesnom vremenu, objavio je Centcom.

Jemenski pobunjenici Hutiji, bliski Iranu, upozorili su da će gađati brodove u vodama Jemena koji su povezani s Izraelom što je odgovorio Hutija na borbene operacije Izraela protiv islamističkog palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Zadnjih tjedana, ratni brodovi koji patroliraju u toj zoni srušili su više projektila i dronova, a srušio ih je i razarač USS Carney.

Velike tvrtke registrirane za prijevoz morskim putem objavile su u petak i subotu da prekidaju plovidbu Crvenim morem, koje je veliko komercijalno čvorište, pošto su Hutiji izveli napade u tom području.

Prekid plovidbe Crvenim morem objavili su Maersk, danski div za kontejnerski prijevoz, zatim francuski CMA CGM te talijansko-švicarski MSC i ta će mjera ostati na snazi sve dok ne bude objavljeno da je "prolaz Crvenim morem siguran".

Crveno more je "morska autocesta" koja povezuje Mediteran s Indijskim oceanom i njime svake godine prođe 20.000 brodova. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:31