MLAŽNJAK TEMPEST

Zajednički pothvat dvije europske države i Japana: ‘Ovo će biti najsofisticiraniji borbeni zrakoplov na svijetu!‘

Trojka u program vrijedan stotine milijardi želi privući i Saudijsku Arabiju kako bi je maknula od kineskog utjecaja

Projekt Tempest

 Bae Systems/Bae Systems

Velika Britanija potpisala je međunarodni sporazum s Japanom i Italijom o izgradnji nove generacije "nevidljivog" višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Tri zemlje uspostavile su lani Globalni borbeni zračni program (GCAP), čime su se složile spojiti svoje vojne napore s ciljem razvoja šeste generacije borbenog zrakoplova do sredine sljedećeg desetljeća.

Nadzvučni lovac Tempest imat će stealth svojstva i vrhunsku aerodinamiku s naprednim motorima i futurističkom elektroničkom opremom, čime bi, jednom kada bude dovršen, trebao postati najsofisticiraniji ratni zrakoplov na Zemlji. Tempest bi se trebao pridružiti floti britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) 2035. godine te zamijeniti zrakoplove Typhoon.

Piloti će moći koristiti tehnologije virtualne i proširene stvarnosti u digitalnom kokpitu zrakoplova, a ugrađeni sustav naoružanja koristit će umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi se "maksimizirao njegov učinak", poručilo je britansko Ministarstvo obrane. Borbeni zrakoplov Tempest imat će snažni radar koji može pružiti 10.000 puta više podataka od trenutačnih sustava, hipersonične projektile i opremu koja će mu pomoći da izbjegne neprijateljski radar, a u borbi će moći koordinirati roj bespilotnih letjelica koje će autonomno tražiti prijetnje, prosljeđivati informacije i napadati neprijatelje.

image
Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

"Brži od jurećeg bolida Formule 1, ovaj će program omogućiti Japanu, Italiji i Britaniji potpuno novi tip nevidljivog lovca. Šesta generacija, nadzvučna i opremljena najsuvremenijim senzorima, postavit će standard za borbene zrakoplove budućnosti", izjavio je britanski ministar obrane Grant Shapps za The Telegraph.

Vlada Velike Britanije izdvojit će oko dvije milijarde funti do 2025., a očekuje se da će projekt ukupno stajati nekoliko desetaka milijardi funti, uz ulaganja iz partnerskih zemalja Italije i Japana. Na projektu će raditi stručnjaci iz Rolls-Roycea, britanske kompanije za proizvodnju oružja BAE Systems, proizvođača projektila MBDA i zrakoplovne tvrtke Leonardo UK, u suradnji s partnerima iz Japana i Italije. Zajednički razvoj zrakoplova trebao bi početi 2025. godine. Samo u Britaniji bi se u sklopu projekta trebalo zaposliti oko 3000 ljudi te se predviđa da bi njegova implementacija mogla donijeti britanskom gospodarstvu 26,2 milijarde funti do 2050. godine.

Kolektivna sigurnost

Sjedište GCAP-a bit će u Britaniji gdje će se donositi sve glavne odluke o projektu, a izvršni direktor bit će iz Japana. Industrijske baze bit će također u Velikoj Britaniji, a vodit će ih Talijani. Sljedeći je korak da se ugovor, koji su saveznici potpisali u četvrtak, pošalje u sva tri nacionalna parlamenta na ratifikaciju.

Osim što kombinira stručnost, iskustvo i opremu iz tri zemlje, ovo jedinstveno partnerstvo ima za cilj stvoriti ojačanu kolektivnu sigurnost.

"Ovaj program dolazi u trenutku dok se suočavamo sa sve većim opasnostima na nebu, a međunarodni zračni prostor je sve više osporavan, i to ne samo zbog prijetnji koje predstavljaju Rusija i Kina. U takvom opasnijem dobu novi borbeni zrakoplov dizajniran je da čini okosnicu naših budućih zračnih flota. Postavit će naše nacije u središte sposobnosti zračne borbe i poboljšati regionalnu sigurnost kako na Indo-Pacifiku tako i u Europi", dodao je ministar Shapps.

image

Grant Shapps (desno), talijnaski ministar obrane Guido Crosetto (lijevo) i njihov japanski kolega Minoru Kihara prilikom potpisivanja ugovora

David Mareuil/Afp

Iako je ugovor potpisan između Velike Britanije, Italije i Japana, mogao bi se proširiti i na druge zemlje. Ranije ove godine The Telegraph je otkrio da su Britanija i Italija htjele pomoći Saudijskoj Arabiji da igra veću ulogu u zapadnim obrambenim partnerstvima kako bi što više udaljile Rijad od kineskog utjecaja te su čak sastavile prijedlog ugovor o pridruživanju Saudijske Arabije GCAP-u.

"Vidimo Saudijsku Arabiju kao ključnog partnera u programu borbenih aviona i radimo na tome da osiguramo snažan napredak što je prije moguće", izjavio je visoki obrambeni izvor za The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:25