BUNT U AFGANISTANU

Zajedno protiv novih pravila talibana: TV voditelji počeli prekrivati lica u znak podrške kolegicama

Talibansko Ministarstvo ćudoređa naložilo je da televizijske voditeljice moraju imati prekrivena lica i to je ‘konačna odluka‘

TV voditeljica primorana je pokriti lice / Ilustracija

 Wakil Kohsar/Afp

Novinari afganistanskih televizijskih postaja počeli su voditi vijesti sa zaštitnim maskama na licu u znak prosvjeda protiv talibanske odluke da žene, televizijske voditeljice, moraju pokrivati svoja lica.

Njihov potez inspirirao je brojne Afganistance koji su na društvenim mrežama objavili fotografije svojih pokrivenih lica. The Hill podsjeća na talibansku odluku s početka mjeseca, prema kojoj sve žene moraju imati pokriveno lice u javnosti, kao i da bi trebale izbjegavati boravak izvan kuće koliko god je moguće.

Talibansko Ministarstvo ćudoređa naložilo je da televizijske voditeljice moraju imati prekrivena lica. Rekli su kako se radi o konačnoj odluci "o kojoj nema rasprave". Nekoliko TV novinarki se pobunilo kada je u četvrtak odluka donesena, no do nedjelje njihov otpor je ugušen i svi su se počeli pridržavati novih pravila.

- Ovo pravilo nemilosrdno krši ženska prava, osobnu autonomiju i pravo na izbor vjerskog uvjerenja - rekle su Heather Barr i Sahar Fetrat iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch Women’s Rights.

Dodali su da će, primjerice, ovo onemogućiti gledanje TV emisija gluhim osobama koje se uvelike oslanjaju na čitanje s usana.

Otkako su preuzeli Kabul prošle godine, talibani su potisnuli brojna ženska prava u Afganistanu, iako su obećali mnogo liberalniji režim. Ograničen je pristup obrazovanju djevojaka, uvedene su restrikcije zapošljavanja žena na brojnim pozicijama te su ukinuti propisi koji žene brane od nasilja.

- U jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, gdje su djeca redovno žrtve rata ili njegovih posljedica, u zemlji koja se bori s bolestima, ne provodi se kampanja protiv eksploziva ili bolesti, već protiv žena. To su talibanski prioriteti - rekla je aktivistica Šaharzada Akbar.

Ženske organizacije boje se da bi ovo mogao biti uvod u potpuno micanje novinarki s TV postaja. Vjeruju kako je talibanski dekret kojim sve žene i tinejdžerke moraju pokriti lice početak potpunog uklanjanja žena iz javnog prostora.

Voditeljice, pak, upozoravaju kako je potpuno nemoguće satima voditi TV program uživo pokrivenog lica. Pitaju se kako će govoriti i disati. Zabrinute su za svoja radna mjesta.

- Ne znamo kako će ovo završiti. Ovo je prvi korak - rekle su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 08:39