PROVOD UZ GLAZBU

ZAJEDNO SA SUPRUGOM Kim Jong Un na koncertu južnokorejskih umjetnika u Pyongyangu

 REUTERS

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i supruga su nazočili u nedjelju prvom koncertu južnokorejskih umjetnika u Pyongyangu u dulje od desetljeća, prenosi južnokorejska agencija Yonhap pozivajući se na ministarstvo kulture.

Taj koncert je održan tijekom razdoblja popuštanja na poluotoku nakon dvije godine napetosti izazvanih nuklearnim i balističkim pokusima Sjeverne Koreje.

Stodvadeset Južnokorejaca, među kojima i zvijezde K-popa, koji predstavljaju 11 skupina, plesača, tehničara, stigli su u subotu u Pyongyang gdje su priredili koncert sjevernokorejskom čelniku, njegovoj sestri i Kim Yong Nam, počasnom šefu države.

Koncert je održan u velikom kazalištu istočnog Pyongyanga koje ima 1500 mjesta.

"On je pokazao veliko zanimanje za pjesme i tekstove tijekom koncerta", rekao je Do Jong-hwan, šef južnokorejskog izaslanstva.

Južnokorejski sportaši su demonstrirali teakwando pred 2300 osoba u nedjelju. U utorak će južnokorejski umjetnici održati predstavu sa sjevernokorejskim u dvorani Ryungyong Jong Ju Yon koja može primiti 12000 posjetitelja.

Ovogodišnje Zimske Olimpijske igre u Južnoj Koreji su bile katalizator iznimno brzog popuštanja između Sjevera i Juga.

Međukorejski summit između Kim Jong Una i Moon Jae -in, treći te vrste nakon susreta 2000. i 2007., održat će se 27. travnja u Panmunjomu, u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok, gdje je 27. srpnja 1953. potpisano primirje kojim je okončan Korejski rat.

Za sada nije određen datum susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima, koji je krenuo na međunarodne diplomatske susrete prošlog tjedna susretom u Pekingu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Dodatni znak popuštanja je što su zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država koje su počele u nedjelju i svake godine krajnje iritiraju Pyongyang, skraćene za mjesec dana, a Sjeverna Koreja zasada uopće nije na njih reagirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:46