VERBALNI OKRŠAJ

Zakačili se ruski i ukrajinski diplomati na East Riveru: ‘Ovo je zločin s predumišljajem!‘

Informacije koje su obje strane navele o padu Iljušina Il-76 pokraj Belgoroda nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Vijeće sigurnosti UN-a

 Charly Triballeau/Afp

Dok je mnogo toga još nejasno u vezi s padom ruskoga vojnoga transportnog zrakoplova u blizini ruskoga grada Belgoroda blizu ukrajinske granice, Ukrajina i Rusija razmijenile su optužbe u Vijeću sigurnosti UN-a.

Zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u Dmitrij Poljanskij rekao je na sastanku Vijeća u četvrtak u New Yorku da se radi o "namjernom zločinu s predumišljajem".

Zamjenica ukrajinskog veleposlanika u UN-u Kristina Hajovišin odbacila je optužbe rekavši da Ukrajina nije bila obaviještena o broju i vrsti prijevoznog sredstva kojim su prevezeni zatvorenici koji su, prema ruskim navodima, poginuli u incidentu.

Informacije koje su obje strane navele nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Moskva tvrdi da je među 74 ljudi poginulih kada su ukrajinski projektili u srijedu pogodili zrakoplov bilo 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika koji su trebali biti razmijenjeni u razmjeni zarobljenika.

Kijev je dosad samo potvrdio da je u tijeku planirana razmjena zarobljenika s Rusijom, ali nije rekao jesu li njegovi projektili oborili zrakoplov niti ponudio objašnjenje zašto se srušio.

Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a sazvana je na zahtjev Rusije.

Moskva je obaranje zrakoplova označila kao ukrajinski "čin terorizma".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je potrebna veća jasnoća o tome što se dogodilo, posebice kada je riječ o tome tko je bio u zrakoplovu, te je optužio Rusiju da se "igra sa životima ukrajinskih zatvorenika".

Zelenskij je pozvao na međunarodnu istragu.

Rusija jedina ima pristup mjestu nesreće.

TASS je objavio da će crne kutije zrakoplova biti prebačene u Moskvu na ispitivanje u laboratorij ministarstva obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:38