NOVI DOKAZI

Zakasnio je skoro 500 godina: studija tvrdi da su Vikinzi na američko tlo stupili davno prije Kolumba

Istraživanja drvenih artefakata pokazuju da su skandinavski ratnici već bili aktivni na kontinentu prije točno 1000 godina.
L'Anse aux Meadows
 Michael Runkel

Vikinzi su svojim brodovima prešli Atlantski ocean i nastanili se u Kanadi još 1021. godine, tvrde znanstvenici u novoj studiji kojom su htjeli otkriti kada su točno Europljani došli na američko tlo, prenosi CNN.

Istraživanja drvenih artefakata pokazuju da su skandinavski ratnici već bili aktivni na kontinentu prije točno 1000 godina. To sugerira da su upravo oni bili prvi ljudi koji su prešli Atlantik do Amerike, prestignuvši Kolumba za 471 godinu. Mjesto poznato kao L'Anse aux Meadows, nalazi se na sjevernom poluotoku Newfoundland, a istraživači su došli do konačnog rezultata, odnosno, godine zahvaljujući dvama izvorima: cijepanim drvima i solarnoj oluji koja se dogodila prije više od tisuću godina.

Kada su Vikinzi stigli do L'Anse aux Meadows, posjekli su stabla metalnim oštricama, koje nije proizvelo starosjedilačko stanovništvo koje je u to vrijeme živjelo na tom području. Drveni komadi, ostavljeni u naselju, došli su s tri različita stabla. Unutar tih komada nalazili su se godovi koji su uključivali jasne pokazatelje da se radi o 993. godini. Godinu ranije znanstvenici su već potvrdili da se dogodila velika solarna oluja koja je oslobodila struju kozmičkih zraka ili visoko energetskih čestica iz Sunca gotovo brzinom svjetlosti. Ta je pojava izražen i učestao "potpis" u godovima drveća i indikator da datira još u 993. godinu.

- Izrazit napredak u proizvodnji radiokarbona koji se dogodio između 992. i 993. godine naše ere otkriven je u arhivama drveća iz cijelog svijeta - rekao je Michael Dee, vodeći autor studije i izvanredni profesor kronologije izotopa na Sveučilištu u Groningenu u Nizozemskoj. Sva tri drvena predmeta pokazuju isti znak iz solarne oluje: točno 29 godova prije nego što se susretnu s rubom kore.

- Pronalaženjem znakova iz solarne oluje, odnosno 29 godova, zaključili smo da se aktivnost rezanja spomenutog drveta dogodila 1021. godine poslije Krista - rekla je Margot Kuitems, koautorica i postdoktorska istraživačica na Sveučilištu u Groningenu.

Studija koja uključuje ove nalaze objavljena je u srijedu u časopisu Nature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:47