PRVI U EUROPI

Zakon koji je izazvao žustru polemiku: Španjolska želi uvesti bolovanja za bolne menstruacije

‘Priznat ćemo u zakonu pravo žena koje imaju bolne mjesečnice na poseban dopust koji će od prvog dana financirati država‘

Arhivska fotografija

 Lluis Gene/AFP

Ako španjolska lijeva vlada uspije unijeti u zakon mogućnost odlaska na bolovanje zbog bolne menstruacije, bit će to prvi takav slučaj u Europi, a prijedlog je čak potaknuo žustru polemiku u samoj vladi i u sindikatima.

Ta bi se mjera mogla naći u nacrtu zakona o pobačaju koji treba učvrstiti pravo na prekid trudnoće i reproduktivna prava, a koji bi se u utorak trebao prihvatiti na ministarskom vijeću.

"Priznat ćemo u zakonu pravo žena koje imaju bolne mjesečnice na poseban dopust koji će od prvog dana financirati država", objavila je na Twitteru u petak poslije podne ministrica za ravnopravnost Irene Montero, jedna od čelnika radikalne lijeve stranke Podemos, partnera socijalističke stranke u vladi Pedra Sancheza.

No još se ne zna jesu li razgovori u vladi doista omogućili da se Podemos i socijalistički ministri s ekonomskim portfeljima dogovore o točnom učinku tog prijedloga.

Španjolska glasila koja su imala pristup privremenoj inačici nacrta zakona koji je pripremilo ministarstvo za ravnopravnost, žene bi na mjesec dobile tri dana bolovanja, uz mogućnost produljenja za još dva dana u slučaju veoma teških simptoma, za što moraju dobiti liječničku potvrdu.

"Važno je razjasniti što je to bolna mjesečnica: ne govorimo o laganoj nelagodi, već o teškim simptomima, poput proljeva, akutne glavobolje i temperature", rekla je početkom travnja državna tajnica za ravnopravnost Angela Rodriguez, također iz Podemosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 20:49