NOVOST U DEŽELI

Zakon o debirokratizaciji: Ako plaćate karticom, u Sloveniji vam više neće automatski izdati papirnati račun

U praksi, stvar će izgledati tako da će potrošač koji plaća karticom račun moći dobiti isključivo ukoliko će ga izričito zatražiti

Ljubljana (arhivska fotografija)

 Henryk Sadura/Tetra Images/Profimedia

Svi oni koji od kraja tjedna u slovenskim kafićima i trgovinama plaćaju karticama, više neće po automatizmu dobivati papirnati račun već će im ga objekt izdati isključivo na traženje.

Novost je uvedena novim Zakonom o debirokratizaciji te se bazira na pretpostavci da je izdavanje papirnatih računa u slučaju negotovinskog plaćanja besmisleno jer potrošaču, zbog činjenice da je platio karticom, uvijek ostaje dokaz o tome gdje je i kada platio ili koristio neku uslugu, a Slovenci smatraju i da će time doprinijeti smanjenju količine nepotrebnog otpada.

U praksi, stvar će izgledati tako da će potrošač koji plaća karticom račun moći dobiti isključivo ukoliko će ga izričito zatražiti, a motivirat će se kupce i da se radije odluče za digitalne račune koje će moći u trgovinama i kafićima dobiti ako će koristiti za to posebnu aplikaciju.

Odluka je već ranije uznemirila slovenske zaštitare potrošača koji su još u svibnju 2021. godine poslali priličan broj prigovora na novu zakonsku odredbu, ali je ona svejedno izglasana.

"Dosadašnji propisi, koji su govorili da je trgovac obavezan potrošaču izdati račun, postojali su upravo iz razloga da bi potrošač bio zaštićen te imao dokaz o kupovini. Između ostaloga, račun je za potrošače bitan iz razloga da mogu provjeriti je li im neki artikl pravilno obračunat i naplaćen pa sad više nije jasno na koji će način potrošači nadzirati što plaćaju", poručili su iz udruge Zveza potrošnikov Slovenije.

U međuvremenu, slovenski mediji prenose da su pojedini trgovci poput Spara najavili kako će neko vrijeme i dalje izdavati papirnate račune, barem dok ne prilagode svoje sustave novim pravilima dok su drugi poput Mercatora poručili da prestaju s izdavanjem printanih računa te prelaze na digitalni račun. Petrol će također još neko vrijeme izdavati printane račune, ali najavljuju da će i oni u dogledno vrijeme prijeći na digitalne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:46